Oglas
· · Komentari: 0
svetac

Danas slavimo hrabru ženu, Svetu Nedelju: Obavezno idite u crkvu i USLIŠIĆE VAŠE MOLITVE

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Svetu velikomučenicu Nedelju.

1595230551_pjimage-6-.jpg
Foto: SPC
Oglas

Rođena je u hrišćanskoj porodici  u Maloj Aziji. Roditelji Dorotea i Euzebije bili su dugo bez dece i kada su je nakon mnogo molitava i suza dobili dali su joj ime Nedelja.

Pročitajte još: Ugravirano ime SOFIJA, a pored piše neka godina... Otkrivena TAJNA najromantičnije KLUPE u Beogradu

U vreme hristobornih careva Dioklecijana i zeta njegova Maksimijana u Anadolij su živele dve pobožne dušei, Dorotej i Jevsevija. Bili su pobožni hrišćani, bogati ali i bezdetni. Neprestanom molitvom oni isprosiše od Boga jedno čedo, svetu Nedelju. Od detinjstva Nedelja je  sebe posvetila Bogu uzdržavajući se od svega što raskalašna deca čine. Kada odraste, krasna telom i dušom, navališe mnogi prosci, no ona ih sve odbi govoreći, da je ona sebe obručila Hristu Gospodu, i da ništa ne želi do samo da umre kao devojka.

Foto: Depozit

Jedan od tih odbijenih prosaca optuži i Nedelju i njene roditelje caru Dioklecijanu kao hrišćane. Car naredi te mučiše roditelje Nedeljine, i posle muka protera ih u grad Melitinu, gde u mukama za Hrista skončaše.

Pročitajte još: Savet Dikensa za SREĆAN ŽIVOT: Nakon strašne nesreće napisao je PORUKU koja i danas objašnjava sve

Svetu Nedelju je Dioklecijan Maksimijanu poslao na sud. Kako Nedelja potvrdi svoju veru u Hrista pred Maksimijanom, naredi da je šibaju volovskim žilama. Po tom predade je car vojvodama, najpre Ilarionu a posle smrti ovoga Apoloniju. Ovi je mučiše zverski na sve moguće načine, no sve beše uzalud. Kada je Nedelja sveta ležala u tamnici sva u ranama, javio joj se Hristos Gospod, isceli je i reče joj: "Ne boj se, Nedeljo, muka, blagodat je moja s tobom." I zaista blagodat Hristova spase ovu mučenicu i od ognja i od zverova, gde sudije bezbožne mišljahu, da će ona sresti sigurno smrt.

Pročitajte još: Sila božanskog pričešća: Danas slavimo sveca koji je rođen nem, a posle pričešća je PROGOVORIO

Videći čudesno spasenje Nedelje od tolike smrti mnogi neznabošci poverovaše u Hrista. No svi biše posečeni. Reče sv. Nedelja Apoloniju: "Nikojim načinom ne možeš me odvratiti od vere moje. Baciš li me u oganj, imam primer Tri Otroka; baciš li me pred zverove, imam primer Danila; baciš li me u more, imam primer Jone proroka, predaš li me maču, setiću se Česnoga Preteče. Za mene je život za Hrista umreti." Tada naredi Apolonije, da je mačem poseku.

Pročitajte još: Imao je TRI imena, a ostavio je značajan trag u srpskoj književnosti: Znate li ko je bio ALKIBIJAD NUŠA?

Nedelja kleče na kolena i uzdiže ruke k nebu pa se pomoli Bogu, da Bog pomiluje i spase sve one, koji budu spomen njen slavili, i da upokoji njenu dušu zajedno sa dušom njenih roditelja. Završivšii molitvu ona predade dušu svoju Bogu pre nego što se mač spusti na njenu glavu. Časno postrada i preseli se u večnu radost 289 god. u Nikomidiji.

Foto: Depozit

U spomen na Svetu Nedelju, predanje za današnji dan kaže:

- Pobediti uživanje najveće je uživanje, niti ima veće pobede nego što je pobeda nad svojim željama. Onaj ko je pobedio jednog neprijatelja, pokazao se jači od nekog drugog, no onaj ko je pobedio požudu, pokazao se jači od samog sebe. Svako je zlo lakše pobediti nego li uživanje, jer sva su druga zla odbojna, dok je uživanje zlo privlačno. Onaj ko se oslobodi želje, oslobođava se i straha, jer zbog želja proizlazi strah.

Prema starim običajima, danas biste trebali otići u crkvu. Pomolite se Svetoj velikomučenici Nedelji da vam podari snagu za borbu sa sopstvenim slabostima i ukoliko ste čista srca, njena milost će pomoći da vam u životu krene na bolje.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas