· · Komentari: 0
AGENCIJE

Danas stupio na snagu novi PRAVILNIK za AGENCIJE: Udruženja daju BANKARSKU GARANCIJU

Objavljen je novi Pravilnik prema kojem agencije mogu da uzmu bankarske garancije.

1603105392_Depositphotos_213496638_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Novim Pravilnikom o vrsti, visini i uslovima garancije putovanja propisan je novi način funkcionisanja bankarske garancije, u cilju obnove licence za rad organizatoru putovanja.

Jedina novina novog Pravilnika koji je u subotu objavljen u Službenom glasniku, a stupio je na snagu danas, su mogućnost izdavanja bankarske garancije. Na taj način bi trebao da se reši problem osigravajućih kuća koje su od 1. oktobra odbile da izdaju polise za garancije poslovanja turističkim agencijama o čemu možete pročitati OVDE.

Pročitajte još: SAZNAJEMO! DRAMA je GOTOVA! Rešen problem AGENCIJA, ali na potpuno NEOČEKIVAN NAČIN!

Prema novom Pravilniku agencije umesto  polise osiguranja mogu da nabave i bankarsku garanciju. U slučaju izdavanja bankarske garancije, kao garancije putovanja, primalac bankarske garancije (strukovno, odnosno poslovno udruženje ili asocijacija turističkih agencija) daje pisanu saglasnost organizatoru putovanja za pribavljanje bankarske garancije.

Najmanja i najveća
Najmanja garancija iznosi 200.000, a najveća 400.000 evra. To znači da nije velika razlika u garancijama između agencija sa 1.000 i 100.000 putnika!
Udruženje agencija aktivira garanciju.

Dakle, najveća izmena je što će agencije (organizatori putovanja) bankarsku garanciju pribavljati tako što će novac položiti u banci uz saglasnost udružnja (recimo JUTE ili ANTAS) koje će moći i da ga aktivira.

U prethodnom pravilniku organizator putovanja je samo sa bankom mogao da ugovori bankarsku garanciju.

Pročitajte još: EPSKO HIPI putovanje: Da li bi krenuli AUTOBUSOM na PUT od 70 dana?

To znači da ukoliko agencija bankrotira ili prevari putnike, Primalac bankarske garancije (udruženje agencija) može da pozove banku da od položenog depozita isplati novac. Taj period ne može da bude duži od šest meseci, od datuma kada je bankarska garancija prestala da važi.

Za aranžmane uplaćene do 1. oktobra ako agencija bankrotira aktiviraće se polise osiguranja.

U Nacionalnom udruženju turističkih agencija JUTA misle da je ovo rešenje privremeno, a da će u naredne dve nedelje biti spremni da sprovode novi Pravilnik.

- Najbolje rešenje je da se produže polise osiguranja na tri meseca - kaže Aleksandar Seničić, direktor ovog udruženja.

Pročitajte još: Potpuni HIT U SVETU: Ture u kojima otkrivaju KO IM JE DEDA plaćaju 8.000 evra, a dolazili su i u SRBIJU

Kategorije licenci i visina depozita koju je organizator putovanja dužan da obezbedi u postupku dobijanja licence su ostale potpuno iste. Nema izmena ni u pokriću garancije putovanja za slučaj insolventnosti organizatora putovanja.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUK

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.