Oglas
· · Komentari: 0
AKTIVNOST

Danski naučnici dokazali da TRČANJE SMANJUJE TUMOR

Istraživanja danskih naučnika dokazala su da trčanje smanjuje tumor.

1606902462_Depositphotos_36189357_s-2019.jpg
Foto: Depozit
Oglas

Danski naučnici su utvrdili da se kod miševa koji su proveli više vremena na točku za trčanje tumor smanjio 50 posto više nego kod miševa koji nisu bili fizički aktivni.

Adrenalinski skok, koji prati telesnu aktivnost, pomagao je usmeravanju imunih ćelija koje ubijaju tumore prema tumorima koji su bili usađeni u pluća, jetru ili kožu miševa, zaključili su istraživači. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Cell Metabolism.

Pročitajte još: Imate problem sa MIGRENAMA? Ovaj vitamin može biti od pomoći

- Poznato je da se infiltriranjem prirodnih ubojitih imunih ćelija (NK ćelija) može kontrolisati i regulisati veličina tumora, ali niko nije proučavao kako vežbanje utiče na taj sistem - kazala je vođa istraživanja Pernille Hojman sa Univerziteta u Kopenhagenu.

U okviru istraživanja inicirali smo u miševe adrenalin kako bismo imitirali povećanje koje vidimo tokom vežbanja. Tada smo videli da se NK ćelije mobilišu u krvotoku i ukoliko postoji tumor one će ga pronaći.

Kako bi potvrdili rezultat naučnici su kod nekih miševa uklonili NK ćelije i nakon toga im davali adrenalin. Do smanjivanja tumora u tim slučajevima nije došlo.

Pročitajte još: Da li je trag na plućima koji ostavlja kovid 19 TRAJAN? Doktorka Violeta: I posle 7 meseci na vide se FLEKE!

Hojman kaže kako ti podaci pokazuju da bi intenzivnije vežbanje moglo da koristiti obolelima od tumora kako bi se podstakle NK ćelije na delovanje, ali da su pre toga potrebna ispitivanja na ljudima kao i proučavanje uticaja intenzivnijeg vežbanja na metastaze ili dužinu života obolelih od tumora.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas