Oglas
· · Komentari: 0
ZDRAVE ŽIVOTNE NAVIKE

DAR PRIRODE koji snižava loš holesterol, ali može dovesti i do SMRTNOG ISHODA! Evo kako se konzumira INDIJSKI ORAH

Ovi čudotvorni koštunjavi plodovi stižu iz Južne Amerike i veoma su bogati hranljivim materijama...

1619704354_Depositphotos_229077832_s-2019.jpg
Foto: Depositphotos
Oglas

Ma koliko da se o njemu vode oprečni stavovi, indijski orah je izuzetan dar prirode, prijatnog mirisa i nežnog slatkastog ukusa kojem malo ko uspe da odoli. Najveći značaj ovog orašastog ploda, ogleda se u njegovoj moći da snižava loše holesterol, krvni pritisak pa čak i rizik od nastanka kamena u žuči.

Pročitajte još: Salata od CVEĆA i slatkiš sa LAVANDOM, pravo prolećno osveženje (RECEPTI)

Ograničena dnevna doza 
Preporučena dnevna doza je 5-10 oraha dnevno. Prekomerno uzimanje može se negativno odraziti na vašu figuru pre svega, jer u velikim količinama on goji. Kako su vrlo ukusni i biće vam veoma teško da se suzdržite od čestog grickanja. 

Veoma je značajan za zdravlje srca i kardiovaskularnog sistema, za zdravlje očiju, kostiju i mišića. Za njegova lekovita svojstva odgovoran je sastav bogat vitaminima i mineralima. Indijski orah sadrži pojedine elemente koji su veoma retki u prirodi, a nalaze se upravo u njemu.

Pročitajte još: Krofne bez kvasca? O da, i mnogo su ukusnije (RECEPT)

Ono što indijski oraščić razlikuje od drugih plodova je visoka koncentacija skroba, zbog čega se često koristi u prehrambenoj industriji kao neka vrsta gustina za supe, gulaše i mlečne deserte.

Odlična je i u prevenciji i lečenju anemije, „pelegre“, dermatitisa, a bitni su i za metabolizam masti, proteina, ugljenih hidrata na ćelijskom nivou

Odličan su izvor minerala, a posebno bakra, mangana, fosfora i magnezijuma. Pored toga, u njihov sastav ulaze i tiamin, vitamin B6, vitamin K, gvožđe, kalijum, cink i selen. Bitno je napomenuti da je u 100 grama indijskog oraha sadržano i 113 mg beta-sitosterola, koji je veoma redak i može se naći samo u malom broju namirnica, a koji se proučava zbog svog potencijala da smanji nivo holesterola u krvi.

Prirodni afrodizijak
Ovaj orašasti plod je u Americi poznat kao „moćni afrodizijak iz Brazila“ koji stimuliše polni nagon. Amerikanci ga svrstavaju u top 10 afrodizijaka, dok je u Severnoj Americi popularan indijski oraščić, Južnjaci više vole jabuku!Probajte indijski orah u kombinaciji sa medom i crvenim vinom i proverite da li su amerikanci u pravu!

Pročitajte još: Narodni recept za lečenje ŠTITNE ŽLEZDE prirodnim putem

Istraživanja ukazuju na to da ishrana bogata nezasićenim mastima, pomaže u zaštiti od koronarnih bolesti. Značaj indijskog oraha za zdravlje je u tome što snižavanju krvi pritisak i štite od srčanog udara, a time doprinosi i stvaranju pozitivnog lipidnog statusa u organizmu.

Ukoliko se osete neke promene u organizmu nakon njihovog konzumiranja, preporučuje se hitno obraćanje lekaru

Odlična je i u prevenciji i lečenju anemije, „pelegre“, dermatitisa, a bitni su i za metabolizam masti, proteina, ugljenih hidrata na ćelijskom nivou. Antioksidans koji sadrži je veoma redak, apsorbuje u očnoj jabučici, stvara UV zaštitu za oči i pomaže u prevenciji očnih degeneracija kod starijih osoba.

Ko ne sme da ga konzumira

Osobe koje su inače osetljive na orašaste plodove, vrlo verovatno će imati i neželjene reakcije na indijski oraščić. Reakcije mogu biti ozbiljne, pa čak i opasne po život, te je zbog toga poželjan oprez u konzumiranju.

Pročitajte još: Rešite se masne kože na licu pomoću čudotvornog tonika od votke

U indijskoj tradicionalnoj kuhinji ovi orasi se često koriste, kod nas to nije čest slučaj, pa ako planirate  da ih ubacite u dnevni meni, budite umereni u doziranju. Ukoliko se osete neke promene u organizmu nakon njihovog konzumiranja, preporučuje se hitno obraćanje lekaru.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas