Oglas
· · Komentari: 0
ISHRANA

Deca se ovome neće obradovati: Evo koje nove preporuke su donete za decu

Nova prehrambena odluka u SAD-u preporučuje izbegavanje dodatnih šećera za malu decu.

1609767974_Depositphotos_46990917_s-2019.jpg
Foto: Depozit
Oglas

Roditelji sada imaju dodatni razlog da jako maloj deci uskrate poslastice, torte i sladole. Pre nekoliko dana je američka vlada objavila prehrambene smernice za malu dece, te preporučuju da se deca hrane isključivo majčinim mlekom prvih šest meseci, a deci mlađoj od dve godine, trebalo bi uskratiti namirnice sa dodatnim šećerom.

Pročitajte još: MLADI PAZITE: Alkohol GOJI više i od brze hrane

- Nikada nije prerano za početak, a u tako ranim godinama svaki zaloga je važan - ističe nutricionista Barbara Šniman sa Univerziteta u Kaliforniji.

Ako majka nema svog mleka za ishranu detete, tokom prve godine života trebali bi koristiti mlečne formule za doječad obogaćenje gvožđem. Bebe bi, takođe, trebale da dobiju i dodatni vitamin D odmah nakon rođenja, a sa šest meseci mogu da počnu da jedu drugu hranu.

Pročitajte još: Mesečarenje i pričanje u snu može da se dogodi svim i to posle OVE situacije

- Uvođenje hrane koja sadrži kikiriki u prvoj godini smanjuje rizik da će dojenče razviti alergiju na tu namirnicu - stoji u toj odluci.

Više saveta je za trudnice i dojilje, nego što je to bilo u neki prethodnim odlukama. Pa tako piše da bi za zdravlje bebinog mozga trudnice trebale da jedu od 250 do 350 grama morskih plodova, a pritom prednost valja dati ribi poput bakalaru, lososu i sardini. 

Pročitajte još: Doktor Nenad odgovara na pitanje: Do kada bi trebalo da se vrati ČULO MIRISA i ukusa?

Većina Amerikanaca ne sledi dobronamerne savete o ishrani, što sve dovodi do gojaznosti, srčanim bolestima i dijabetesu. Glavi savet glasi: Napunite tanjir voćem i povrćem, a smanjite slatkiše, zasićene masti i natrijum.

Najveći izvori dodatih šećera u tipičnoj američkoj ishrani su sokovi i druga piča zaslađena šećerom, dezerti, grickalice, slatkiši i dr.Ova hrana nema nutritivnu vrednost, pa stručnjaci preporučuju ograničavanje njihovog unosa.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas