Oglas
· · Komentari: 0
ŽENE

Demijan David ima atraktivnu devojku koja boluje od VULVODINIJE, evo šta je to

Devojka pobednika Evrovizije Damijana Davida boluje od vulvodinije.

1623326279_zenski-problemi.png
Foto: Depozitfoto
Oglas

Damijano David, pevač italijanske grupe "Maneskin" koja je ovogodišnji pobednik muzičkog takmičenja, ima devojku Đorđu Soleri. Ona je model i influenserka, a na "Instagramu" često objavljuje postoveo vulvodiniji, od koje boluje.

Šta je vulvodinija i koliko je česta objašnjava nam dr Anja Pikula, ginekolog, specijalista za bolesti donjeg genitalnog trakta:

Pročitajte još: Kada dete ima upalu uha roditelji daju antibiotik, a više pomaže drugi lek

Šta je vulvodinija?

Kada se javlja?
Najčešća je u perimenopauzalnom i menopauzalnom dobu. Razlozi su istanjenost kože i sluzokože, nastale manjkom hormonske aktivnosti i elektrolitnim disbalansom, odnosno suvoćom navedene regije.

- Pod vulvodinijom označava se sindrom, odnosno skup simptoma različitih neugodnih senzacija u predelu vulve, tj. završnog sluzokožno-kožnog dela donjeg genitalnog trakta, koji vremenski traju duže od tri meseca. Od kraja 19. veka poznata je kao stručna percepcija, a od sedamdesetih godina 20. veka kao klinički entitet - kaže dr Pikula.

Prvi simptom je peckanje!

Glavni simptomi su peckanje, neugodna razdražljivost, probadanje, upaljenost, difuzna neprijatnost. Kod 80 % žena radi se o kontaktnoj vulvodiniji, a oko 20 % oseća ih spontano, bez bilo kakvog spontanog nadražaja.

Pročitajte još: Da li je često pranje ruku poremećaj? Ukoliko radite OVE stvari porazgovarajte sa stručnjakom

- Dijagnoza se veoma teško postavlja. Najčešće osoba prođe nekoliko nivoa specijalističkih ispitivanja, da bi se na kraju, isključivanjem ostalih oboljenja vulve, došlo do definitivne dijagnoze - objašnjava Pikula.

Foto: Depozit

Leči je botoks!
- U poslednje vreme primećeno je da primena malih doza botoksa, u srednje dugim intervalima, može pomoći, ponavljanjem injekcija u razmacima od jedne do osam nedelja. Svaki slučaj individualno se procenjuje - kaže doktorka Pikula.

Šta izaziva vulvodinija?

- Etiologija je još nepoznata, a dovodi se u vezu sa hormonskim poremećajima u toku ciklusa, intersticijskim cistitisom, tj. upalom zida bešike, menopauzalnim hormonskim statusom, različitim autoimunim procesima u organizmu, neurološkim sindromima... - ističe dr Pikula.

Kako se i koliko uspešno leči?

- Lečenje zahteva multidisciplinarni pristup i tada je najuspešnije. To znači da u segmentima lečenja učestvuju ginekolog, dermatolog, urolog, a često i psihijatar i psiholog. Započinje lokalnom terapijom koja treba da ublaži bol i peckanje, i u tu svrhu koriste se različiti kremovi, rastvori, emulzije, gelovi... - napominje dr Pikula.

Pročitajte još: Đumbir, kurkumu, limunov sok, crni biber i malo ljute papričice... TURSKI ŠOT protiv korone i DUGIN LEK zaludeli turiste (FOTO)

Ukoliko se zapostavi ova bolest može da dovede do velikih posledica.

- U najtežim slučajevima ne preostaje ništa drugo do hirurške ekscizije obolele regije. Međutim, to je veoma mutilantna operacija koja može da izazove još težu problematiku, naročito u psihološkom smislu - zaključuje dr Pikula.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas