· · Komentari: 0
KOŽA

Dermatolog Ćirković: Ožiljci mogu da se izleče ako je čovek uporan

Da bi ožiljak od hirurškog reza, posekotine ili opekotine bi što manje primetan najbitnije je da se počne sa njegovom terapijom odmah posle zarastanja, odnosno vađenja konaca, kaže dr Lana Ćirković, dermatolog Zavoda za kožne i venerične bolesti u Beogradu.

1620995822_Depositphotos_376858528_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Adekvatna higijena, kao i previjanje rane, takođe su bitni jer sprečavaju pojavu infekcije.

Pročitajte još: Jabukovo sirće krije brojne namene: Očistite njime kuću, negujte kožu, a evo kako da ga koristite za ljubimce!

- Upale rane nisu retkost tokom procesa zaceljenja - objašnjava dr Ćirković. - Ukoliko do toga dođe prvo je neophodno sanirati sve znakove infekcije. Najčešće se uzima bris rane i po antibiogramu propisuje odgovarajuća lokalna ili sistemska antibiotska terapija.

Kremom se ožiljak maže svakodnevno.

Osim odgovarajućih preparata za lečenje ožiljka bitno je i strpljenje. Jer, "peglanje" povređene kože može da traje i do godinu dana.

Šta su keloidi?
Keloidi su vrsta ožiljka koju definišemo kao benigne promene nastale umnožavanjem vezivnog tkiva kože, kao posledica neadekvatnog procesa zarastanja - objašnjava dr Ćirković. - Izgledaju kao čvrste, napete izrasline bledocrvene ili ljubičaste boje, sjajne površine, povremeno sa vidljivim kapilarima. Mogu da nastanu kod predisponiranih osoba, nakon svake opekotine, operacije, abrazije, pirsinga, uboda i ogrebotine.

- Pravilno tretiranje ožiljaka zasniva se na svakodnevnom nanošenju preparata - kaže naša sagovornica. - Ožiljci se mogu lečiti različitim procedurama i preparatima. U prevenciji uvećanja ožiljaka i njegovog zadebljanja dobri rezultati se postižu korišćenjem silikonskih preparata.

Silikonski preparati su dobra prevencija.

Pročitajte još: Da li znate zbog čega postoji više desnorukih ljudi?

Oni mogu da budu u obliku gela, kreme, pena ili pločica. Mehanizam njihovog dejstva nije sasvim razjašnjen, ali se veruje da se hidriranjem površnog sloja kože, povećanjem temperature i smanjenjem gubitka tečnosti i transmisijom kiseonika podstiče pravilno stvaranje vezivnog tkiva.

Keloidi mogu da se šire

Kod osoba koje su tome sklone, na ožiljku može da se formira zadebljanje i da se širi dalje od granica prvobitne rane. Ova pojava se u dermatologiji naziva keloid.

Pročitajte još: Da li znate koja je najlakša bolest koja se najteže leči?

Naša sagovornica kaže da treba razlikovati uvećanje ožiljka (hipertrofiju) od keloida:

- Hipertrofični ožiljci su izdignuti, ali ne prelaze ivice prvobitne povrede, dok se keloidi šire izvan granice prvobitne povrede - objašnjava dr Ćirković. - Terapija keloida može da bude hirurška, radio-terapija, krioterapija ili lokalna terapija različitim topikalnim preparatima. Najčešće je potreban kombinovani pristup.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.