· · Komentari: 0
SO

Deset IZNENAĐUJUĆIH činjenica o SOLI

Zanimljivosti koje možda niste znali

1603366325_Depositphotos_1913408_s-2019.jpg
Foto: Depozit

So ili natrijum-hlorid najvažniji je začin u kulinarstvu koji može da oplemeni ukus jela, ali ga i da ga u potpunosti upropasti ako preterate sa dodavanjem.

Upotrebljava se i u kozmetici, jer pomaže u održavanju ženske lepote. U srednjem veku bila je toliko skupa da su je nazvali belim zlatom.

Ovih deset činjenica o soli verovatno niste znali:

1. Salar de Ujuni naziv je najveće slane ravnice na svetu, koja se proteže na više od 4.000 kvadratnih kilometara u Boliviji. Ovde je smeštena i polovina svih svetskih rezervi litijuma.

2. Do početka 20. veka so se smatrala platnim sredstvom u današnjoj Etiopiji.

Pročitajte još: CRNA SO je NAJMOĆNIJI LEK na svetu! Uzima se po zrno i u RUSIJI se čuva kao BLAGO

3. Preterane količine soli mogu da vas ubiju - na primer ako ođednom uzmete po 1 gram soli za svaki kilogram težine. Na ovaj način nekada su se ritualno ubijali bogati Kinezi, jer je so bila iznimno skupa namirnica.

4. U francuskom mestu Guerande so se sakuplja ručno na isti način kao u antička vremena. Ovaj postupak opravdava visoku cenu soli, a posebno onu najvećeg kvaliteta po imenu cvet soli, koji se dodaje na tanjir tek nakon kuvanja.

Foto: Depozit

5. So se primenjuje u različitim segmentima života - samo šest posto soli koje se potroši u Sjedinjenim Američkim Državama, na primer, otpada na upotrebu soli u hrani. Čak 17 posto koristi se za posipanje autoputeva u zimskim mesecima.

Pročitajte još: MILIONSKI PREGLEDI SNIMKA: Evo šta se dogodi kada stavite sudove u mašinu da perete (VIDEO)

6. U drevnim japanskim pozorištima so se posipala po pozornici pre svake izvedbe kako bi se sprečili zli duhovi da bace svoje čini na glumce.

Foto: Depozit

7. So se koristi kao sredstvo za uklanjanje viška vode iz pogonskog goriva za avione.

8. So se od davnina koristi i za produžavanje trajnosti hrane. NJegova moć konzerviranja služila je i starim Egipćanima, koji su ga upotrebljavali u procesu balzamovanja faraona.

Pročitajte još: Previše SLANA HRANA loše utiče na MOZAK! Evo i kako

9. Svaka ćelija ljudskog tela sadrži so, a u zdravom ljudskom telu može se izmeriti skoro 250 grama soli.

10. Himalajska so smatra se najčistijom na svetu, jer potiče iz nezagađenog ekosistema starog skoro dvesta miliona godina, a sadrži skoro 80 različitih minerala važnih za zdravlje čoveka.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.