· · Komentari: 0

Deset namirnica koje su ŠTETNE po vašeg psa: Oduprite se molećivim pogledima!

Namirnice koje svakodnevno upotrebljavamo, ljubimcima ne prijaju.

1626783877_pjimage--20-.jpg
FOTO: Piksabej

Verovatno želite da delite svu ukusnu hranu za ljude sa svojim štenetom. Napokon, ko može da odoli onim očima psića koji mole za zalogaj? 

Dobar vlasnik psa znači da ponekad treba reći „Ne“. Neke namirnice su sasvim štetne za pse i mogu prouzrokovati sve vrste zdravstvenih problema. Čak i ako je vaš pas jeo ovu hranu u prošlosti bez problema, ona bi mogla da izazove ozbiljne probleme kojih možda niste svesni. Evo nekoliko namirnica koje psima nikada ne smete davati, bez obzira na to koliko vas preslatko mole.

Pročitajte još: Prepoznajte TOPLOTNI UDAR kod vašeg ljubimca: Evo šta treba da uradite čim primetite simptome! (VIDEO)

Čokolada

Teobromin nije štetan za ljude, ali je toksičan za pse. Nalazi se u svim vrstama čokolade, ali naročito u tamnoj čokoladi i čokoladi za pečenje.

Slanina i masno meso

Hrana sa visokim udelom masti, poput slanine, šunke ili mesa, može izazvati pankreatitis kod pasa. A pošto je ovo meso često sa visokim sadržajem soli, može da izazove uznemireni stomak kod vašeg psa.

Slana hrana

So može prouzrokovati stanje koje se naziva trovanje natrijumovim jonima, a da ne pominjemo prekomernu žeđ ili mokrenje.

Crni i beli luk

Sastojci iz luka zapravo mogu uništiti crvene krvne ćelije psa, što dovodi do anemije, ako se konzumira u velikim količinama. Mala doza možda neće naštetiti.

Mleko, sir, sladoled i drugi mlečni proizvodi

Možda ste psu dali pilulu u komadu sira, kako bi lakše progutao lek, ali psi zapravo nisu napravljeni za preradu proizvoda od kravljeg mleka. Nedostaje im enzim za razgradnju mlečnog šećera, i dok su neki psi sposobniji da prerađuju mlečne proizvode, mnogi psi ne podnose laktozu.

Sirovo meso, riba i jaja

Neki veterinari preporučuju kuvanje sirove hrane kako bi se uništile bakterije i paraziti koji mogu biti štetni za pse. Većina veterinara i FDA i dalje ne preporučuju davanje sirovog mesa psima, zbog salmonele i ešerihije koli.

Bombone, kikiriki puter i peciva

Pravi krivac kada su ovi slatkiši u pitanju je sastojak zvan ksilitol. To izaziva talas insulina kroz telo vašeg psa što može dovesti do pada šećera u krvi i otkazivanja jetre.

Grožđe i grožđice

Poznato je da grožđe i grožđice uzrokuju bubrežnu insuficijenciju kod pasa. Bubrezi vaših pasa mogu početi da se zatvaraju, uzrokujući povraćanje i letargiju, a na kraju i smrt.

Ušećerena hrana

Hrana bogata šećerom može dovesti do sličnih problema za pse kao i za ljude. Gojaznost, zdravstveni problemi sa zubima i dijabetes mogu nastati usled prejedanja hrane koja ima visok sadržaj šećera.

Avokado

Opasnost dolazi od semena, stabljika i koštica, koje su sve teško probavljive i mogu prouzrokovati gušenje ili gastrointestinalne blokade, koje mogu biti fatalne.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.