Oglas
· · Komentari: 0
VASPITANJE

Detetu ne govorite TRI ZABRANJENE reči ako želite da ga motivišete

Deca koja veruju u sebe imaju veću šansu da budu zadovoljna i ostvarena kasnije u životu a važna uloga u tome pripada roditeljima.

1598692835_Depositphotos_373827428_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Naučite da pohvalite svoje dete ali budite umereni sa komplimentima jer reči imaju neverovatnu moć. Budite, pre svega, realni, zato što fraze nemaju isti efekat kao istinska pohvala.

Recimo, kada vaše dete dobije peticu u školi ili nagradu na takmičenju, možda vam neće biti lako da obuzdate oduševljenje ali preterano iskazivanje sreće, poput "fantastično si to uradio" ili "neverovatno si pametan", može negativno uticati na njega, smatra klinički psiholog Nikolas Vesters.

Pročitajte još: Da li treba ŠPIJUNIRATI decu? Obavezno! I to na OVAJ NAČIN, da vas NE UHVATE

- Deci s niskim samopouzdanjem takve izjave stvaraju dodatni pritisak, pa se može desiti da sledeći put izbegavaju zadatke ako im se učini da su previše zahtevnim - kaže Vesters.

Kada dobije peticu, ne govorite detetu "tako si pametan!" Pohvalite rad.

Nije dobro ako govorite detetu: "Najbolji si, najpametniji ili najlepši", bilo da jer reč o nesigurnom mališanu ili onom sa viškom samopouzdanja. Shvatiće to kao poruku da vrede samo ako ispune nečija očekivanja. Mnogo je bolje pohvaliti njihov trud jer im tako ne postavljate nerealna očekivanja.

Stručnjaci smatraju da nije isto ako detetu kažete da je nešto dobro uradio ili da je genije. Pohvala podstiče samouverenost, da uvek treba da se trudi bez obzira na rezultat i ne stvara mu lažnu sliku.

Pročitajte još: PSIHOLOZI TVRDE: Sada su mnogi RODITELJI dobili priliku da UPOZNAJU svoju decu

Pohvala treba da motiviše decu, lako je primetiti njihovo loše ponašanje, potrudite se da primetite ono dobro što urade. Mališanima će biti drago ako pohvalite njihove drugove, odnosno ako iskažete poverenje u njihov odabir prijatelja ali samo ako ste potpuno iskreni.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas