Oglas
· · Komentari: 0
PRIRODA

Dobar tata uči dete da vozi bicikl: Strepljenje je drugi, a dobar bicikl prvi korak

Iskoristite sunčan dan da klinca naučite da vozi bicikl.

1617465765_Depositphotos_120318414_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

I ovo proleće nam protiče u znaku kovida 19 i svih onih opasnosti za koje smo mislili da su prošle, ali bar nemamo policijski čas i možemo da provodimo vreme na otvorenom. Da biste se zajedno sa detetom “nahranili” prekopotrebnim vitaminom D, a pritom ostali na sigurnom od virusa i još se lepo zabavili, krenite u bicikl avanturu. Deci je neophodna zdrava fizička aktivnost, a bicikliranje to svakako jeste.

Pročitajte još: Majka stvara ljubavnika, a otac ČOVEKA

Ukoliko imate već aktivnog malog biciklistu, onda vam ostaje samo da izaberete neku lepu lokaciju za vožnju, a ako je vaše dete malo i još nije naučilo da vozi, probajte da ga naučite.

Ne kupujte detetu preveliki bicikl da se ne bi trošili, ništa nećete uštedeti!

Šta je potrebno da biste osigurali bezbednu vožnju i krenuli u akciju?

  • Važno je da veličinu bicikla prilagodite uzrastu i visini deteta, a da sedište podesite tako da može da dodiruje tlo nožicama. Vodite računa da je korman dobro podešen, a da su pedale sigurne.
  • Za prve “treninge” ne bi bilo loše da mališan nosi kacigu, jer rizik od padova svakako postoji, pa da budete što spokojniji. Kaciga u boji je uvek mudar izbor. Vodite računa da dete ne steže traka koja se stavlja oko glave, ali i da ne bude previše labava. Kaiš neka bude dovoljno čvrsto stegnut ispod brade.
Pohvala i za neuspeh!
Vrlo je važno da pohvalite svog mališana. Čak i ako je napravio samo kratak krug, uspeo je. I svaki put će biti sve bolji.
  • Obujte detetu udobne patike, da ga ne žuljaju, ali nemojte ni da ga pustite da krene u klompicama, čak i ako vežbate kod kuće, jer je važno da okreće pedale bez bojazni da će se o njih saplesti.
  • Izaberite travnato, prostrano mesto za vežbanje, gde, naravno, nema ljudi. Livada je uvek najbolje rešenje, jer tu dete može slobodno da se kreće, a ako padne, neće se povrediti.
  • Za početak ga pustite da “oseti” bicikl, da ga gura neko vreme, a onda sam sedne na njega, isproba zvonce, spusti noge na pedale... Ne sme da ga doživi kao opasnost.
  • Pokažite mu kako pravilno da sedne i da se lagano odguruje nogama kako bi vežbao ravnotežu. Naravno da ćete ga pridržati čim krene da pada, umesto da ga pustite da “tresne” na zemlju.

Pročitajte još: Smirite svoje dete: Ovaj fantastičan trik će vam pomoći protiv suza najmlađih

Ako vidite da se dete uplašio, bolje je da za taj dan prekinete “obuku”, jer nije dobro da dete stekne averziju, već da zavoli vožnju i prepusti joj se.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas