Oglas
· · Komentari: 0
ŠKOLARCI

DOBRA strana KORONE: MASKE će smanjiti broj BRONHITISA, mononukleoze, PREHLADE...

Upravo zbog blagih simptoma infekcije koronom, kod dece je teško razlikovati prehladu ili neku drugu sezonsku infekciju od kovida 19.

1599657131_pexels-photo-225017.jpeg
Foto: Peksel
Oglas

Zato su pedijatri s početkom školske godine pod velikim pritiskom i u rebusu. Oni morati da budu glavni štit, da na vreme prepoznaju zaražene i ne dozvole dalje širenje infekcije.

U školama su već određene sobe za izolaciju u kojima će zaraženi školarac moći da sačeka da roditelji dođu po njega. Jedino što će moći da pomogne da se spreči masovnije prenošenje zaraze je što su đaci u obavezi da nose maske, što će osim infekcije kovidom, sprečiti i mnoge druge viruse.

Pročitajte još: Očevi, NE PRAVITE OVE GREŠKE, jer ćete nesvesno UPROPASTITI sinove

Doktorka Olivera Ostojić, direktorka dečje bolnice za plućne bolesti i tuberkulozu Kliničko-bolničkog centra "Dr Dragiša Mišović", gde se leče najmlađi sa kovidom, kaže da su razlike između običnog rino-virusa i korone "milimetarske":

Platnene maske
- Roditelji koji su deci kupili platnene maske od dupliranog platna nisu pogrešili. Jer, dete tako u svakom trenutku može da zna koja je njegova maska ako je iz nekog razloga skine. Te maske moraju da se peru i dezinfikuju posle svakog povratka iz škole - kaže dr Jonev.
Razlike između korone i običnog virusa su - milimetarske!

- Biće nam veoma teško da odmah razlučimo kod mlađe dece da li je reč o kovidu ili simptomima nekog drugog respiratornog virusa. Jer, kod njih je klinička slika, čak i u slučaju SARS KoV-2, dosta blaga. Zato ćemo morati da radimo analize krvi, da ih pratimo iz dana u dan, slušamo pluća. Mnogo će nam lakše biti kod starije dece, sedmaka, osmaka i srednjoškolaca, jer oni uglavnom imaju iste simptome kovida kao i odrasli - kaže dr Ostojić.

Pročitajte još: Zašto nije dobro da BEBA SPAVA sa RODITELJIMA u krevetu: Lekari upozoravaju

Zaštita Foto: Depozit
Masku smeju da nose samo tri sata!

Doktor Dejan Jonev, pedijatar doma zdravlja "Dr Simo Milošević", kaže da je važno da se maska ne nosi duže od tri sata.

Svakog septembra su ambulante pune...

Polovinom septembra, i kada nema epidemije, ambulante pedijatara već imaju dvostruko veći broj pacijenata nego tokom leta. To je do sada bila praksa jer, kako tvrde iskusni dečji lekari, školarcima je dovoljno svega dve nedelje u školskim klupama da međusobno prenesu razne viruse.

Maske će smanjiti sve druge bolesti!

- Maske će sigurno smanjiti broj prehlada, gripa, stomačnih problema, mononukleoze, a samim tim biće manje upala pluća, bronhitisa, upale uva, krajnika, visoko febrilnih stanja - kaže dr Dejan Jonev.

Deca su ključ
Ohrabrujuće je što kod dece kovid ne izaziva tešku kliničku sliku. Zaštita dečjeg zdravlja je važna zato što su deca prenosioci infekcije, i važno je sprečiti i da donose viruse kući roditeljima, bakama i dekama.

Pročitajte još: Detetu ne govorite TRI ZABRANJENE reči ako želite da ga motivišete

Za jesenji udar korone i početak školske godine domovi zdravlja su spremni.

- Imamo dovoljno PCR testova i za odrasle, a pogotovo za decu - kaže direktor Doma zdravlja Palilula dr Aleksandar Stojanović. - Testiraćemo svako dete za koje procenimo da je neophodno i time ćemo sprečavati dalji prenos ifekcije.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas