· · Komentari: 0
ISHRANA

DOKAZANO: ČOKOLADA za DORUČAK pomaže u smanjenju kilograma, ali samo ako se koristi na OVAJ NAČIN

Konzumiranje čokolade na "prazan stomak" ima svoje benefite.

1630071766_croissant-648803_1920.jpg
Foto: Piksabej

Čokolada ima mnoga korisna svojstva. Ona je lek, afrodizijak i put do dobrog raspoloženja. Podstiče lučenje hormona sreće više nego strastveni poljubac, a smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Naravno, ovi benefiti važe samo ako se unosi u umerenim količinama.

Pročitajte još: Dijeta Milice Pavlović koju će obožavati SVE ŽENE: Možete izgubiti čak 10 kilograma, a NEĆETE GLADOVATI

Neumeren unos čokolade može imati negativan efekat na zdravlje, pa se u tom slučaju mogu javiti osipi, kao i tahikardija i hipertenzija.

Idealna količina čokolade je do 100 grama dnevno. Sve preko toga postaje štetno za organizam.

Kako je ovaj slatkiš oduvek bio predmet brojnih istraživanja, naučnici su došli do zanimljivog zaključka, a to je da čokolada može pomoći i u gubljenju suvišnih kilograma.

Jedna studija na Harvardu dokazala je da žene u postmenopauzi koje svakodnevno pojedu malo čokolade za doručak lakše i brže mršave.

Eksperiment je trajao tačno dve nedelje. Tri grupe od 19 žena u postmenopauzi bile su dobrovoljci u istraživanju. Žene iz prve grupe jele su hranu tipičnu za to podneblje, dok su žene iz druge grupe u roku od sat vremena nakon buđenja dobijale oko 100 grama mlečne čokolade, a učesnice iz treće grupe jele su čokoladu u istoj dozi, samo sat vremena pre spavanja.

Foto: Piksabej

Kod žena koje su ujutro jele čokoladu, težina se nije menjala, ali se poboljšao sastav crevne flore, a takođe im se smanjio obim struka.

Treća grupa koja je jela čokoladu pre spavanja, takođe je osetila boljitak. Žene iz ove grupe su povećale fizičku aktivnost sledećeg dana u proseku za 6,9%, a imale su i manju potrebu za slatkim.

Glavni zaključak do kojeg su naučnici došli tokom ovog eksperimenta jeste da žene koje su svakodnevno jele 100 grama čokolade, nisu se ugojile.

Rezultati ovog eksperimenta pobili su mit o tome da čokolada goji, i da je treba izbegavati ukoliko želite da smršate.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.