· · Komentari: 0
BAKINA KUHINJA

Domaća poslastica na starinski način: Pletenice sa džemom i suvim grožđem (FOTO/VIDEO)

Probajte ukusnu, domaću poslasticu.

1619072261_20210420_141002.jpg
Foto: Privatna arhiva

Potrebno je:

  • 300 ml mleka
  • 20 gr kvasca
  • malo ulja
  • 2 jaja
  • 600-650 gr brašna
  • korica limuna
  • džem

Pročitajte još: Ukusan, sočan, pikantan - oduševite goste fantastičnim pređelom: Jednostavni rolat sa ajvarom (FOTO)

Priprema:

Rastopiti kvasac u mlakom mleku, dodati dodati šećera, malo ulja, koricu limuna, 1 jaje i belance. Dodati brašno i so, i sve dobro izmešati i izmesiti, dodavati brašna da se ne lepi za ruke. Izraditi u glatko testo i ostaviti da odmori. 

Foto: Privatna arhiva

Naraslo testo istresti na sto koji ste malo premazali uljem. Tepsiju obložiti pek papirom. Testo oklagijom razviti u pravougaonik za pola cm. Iseći na trake širine 3 cm. Na traku stavljati po malo džema u razmaku oko 2 cm. 

Pročitajte još: Pripremite najsavršeniju SARMU za Vaskrs! Tajna je u zapršci i slaninici na dnu lonca (RECEPT)

Prekriti drugom trakom. Pritisnuti sa strane i između džema. Tako uraditi još jednu traku sa džemom pa dve trake spijiti u vrhu i isplesti stavljajući i spajajući ih u delu gde je praznina tj. gde nema džema. Saviti pletenicu u krug. 

Foto: Privatna arhiva

Napraviti dve pletenice i poređati u pleh. Premazati malo uljem i pokriti folijom i krpom da odmori. Kad pletenice porastu malo, staviti suvog grožđa u delove gde se spajaju pri uvijanju.

Foto: Privatna arhiva

Premazati žumancetom i peći na 190 stepeni oko 40 minuta. Pokriti da odmoro. Fino, mekano, mirisno, uživajte.Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.