· · Komentari: 0
VITAMINI

Dr Vanja Todorović upozorava: Velika doza vitamina C izaziva dijareju i oštećuje srce. Evo kolika je GRANICA

U slučaju infekcije virusom korona mnogi posežu za "udarnim" dozama vitamina C.

1614600898_Depositphotos_10743007_l-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Međutim, najnovije istraživanje objavljeno u uglednom, američkom, medicinskom časopisu JAMA Network Open pokazalo je da ovaj vitamin nema apsolutno nikakav uticaj na brži oporavak, niti ublažava simptome obolelih. Uz to, farmaceuti napominju da se visoke doze vitamina C slabije apsorbuju u organizmu, a ako se uzimaju u dužem periodu mogu da naruše zdravlje bubrega, pa čak izazovu i pojavu karcinoma.

Pročitajte još: Napravite domaće bombone koji olakšavaju bolove u grlu i sprečavaju suv kašalj

Asistent dr Vanja Todorović, sa Farmaceutskog fakulteta u Beogradu, kaže da je apsorpcija vitamina C u crevima regulisana specifičnim aktivnim transporterom koji zavisi od unete doze:

Čim se uzima veća doza apsorpcija pada!

- Približno od 70 do 90 odsto vitamina C se apsorbuje pri umerenom unosu od 30 do 180 miligrama na dan. Međutim, pri dozama većim od 1.000 miligrama dnevno apsorpcija pada na manje od 50 procenata, a apsorbovana, nemetabolizovana askorbinska kiselina se izlučuje urinom.

Pročitajte još: Dva prirodna leka za zdravija pluća: Olakšava disanje i iskašljavanje šlajma!

Osim toga, rezultati studija pokazuju da suplementirane doze od 1.250 miligrama na dan dovode do oko svega dva puta više koncentracije vitamina C u plazmi od one koja se postiže konzumiranjem od 200 do 300 miligrama na dan i to iz namirnica koje su njime bogate.

Dnevno unosite 80 miligrama vitamina C Foto: Depozit

Preporuka je da se dnevno unese 80 miligrama vitamina C na dan, dok je maksimalno dozvoljena količina u dnevnoj dozi kroz dodatak ishrani za odrasle 1.000 miligrama.

Pročitajte još: Ovaj doktor se ne kupa šest godina i ne koristi dezodorans! Svakodnevno kupanje nije neophodno?

Mučnina, kamenac...
Pri dozama od 2.000 miligrama dnevno mogu da se jave dijareja, mučnina, grčevi u stomaku i druge  smetnje zbog osmotskog efekta neapsorbovanog vitamina C u gastrointestinalnom traktu. Vitamin C u visokim dozama ima potencijal da poveća izlučivanje oksalata i mokraćne kiseline, što može da doprinese stvaranju kamena u bubrezima, posebno kod osoba sa bubrežnim poremećajima. Dokaz za rizik od prekomernog unosa vitamina C je stvaranje bubrežnih kamenaca.

Osim bubrežnim bolesnicima oprez sa vitaminom C u većim dozama od preporučene savetuje se i pacijentima koji pate od taloženja gvožđa u organizmu.

- Usled učešća vitamina C u metabolizmu gvožđa opravdana je zabrinutost da visok unos vitamina C može da prouzrokuje intenzivniju apsorpciju ovog minerala - kaže dr Todorović.

Dolazi do poremećaja gvožđa, oštećenja srca!

Čini se da to kod zdravih osoba i ne mora da bude zabrinjavajuće. Međutim, kod osoba sa oboljenjem koje dovodi do poremećaja metabolizma gvožđa, hronična konzumacija visokih doza vitamina C može da pogorša preopterećenje gvožđem i dovede do oštećenja srca, jetre, pankreasa, štitaste žlezde...

U velikim dozama vitamin C može i mnogo ozbiljnije da naruši zdravlje. Dr Todorović kaže da je nekoliko studija sugerisalo da usled prekomernog unosa, delujući kao prooksidans, vitamin C može da prouzrokuje hromozomska i/ili DNK oštećenja i tako doprinese razvoju karcinoma:

Pročitajte još: Dve namirnice morate jesti zimi, prva je AVOKADO, a razlozi su logični

- Ostali prijavljeni loši efekti visokog unosa vitamina C uključuju i smanjeni nivo vitamina B12 i bakra, ubrzani metabolizam ili izlučivanje askorbinske kiseline, eroziju zubne gleđi i alergijske reakcije.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.