· · Komentari: 0
TAJNE

Dragi se seća da se Milka probudila na drvetu gde su je sanđame odnele, a od vampira ih je spaslo trnje na prozoru

Dragoljub Jakovljević zvani Dragi, iz Starog Sela nadomak Jagodine, u životu se naslušao priča o raznoraznim "nečastivim" silama.

1618903936_3-Ruzica-ispred-svoje-kuce.JPG
Foto: Z. Gligorijević

Dragi je slušao je o likovima sanđama, vila, vampira i drugih ala iz ko zna kojeg sveta spopadale članove njegove bliže i dalje porodice, kao i njihove komšije, ali i slučajne prolaznike.

On se seća da je njegova majka Ružica Janićijević imala tri "premeždanija u svome veku", čak je doživela i kliničku smrt, ali je živela 94 godine. Majka je, dodaje on, imala običaj da kaže da ju je Bog zaboravio, a, eto, uzeo ju je pre dve godine.

Pročitajte još: Kako je nastala bolest BOGATIH DAMA? Prva dama SAD imala je modne hirove zbog koji su mislili da je LUDA!

Do same smrti, Dragoljubova majka se jasno sećala 5. juna 2000. godine. Bila je krsna slava, pa je ustala prilično rano.

Pokojna baka Ružica Foto: Z. Gligorijević

U neko vreme primetila je crvenkastu tačkicu na obrazu, "kao kad se ubodeš šivaćom iglom". Obraz joj je oticao je sve više. Ukućani su joj govorili da ode lekaru.

Rekla je da zna da će umreti i od tačkice na obrazu stigla je do infuzije.

- Pristala je da je odvedemo lekaru tek predveče, jer je bila prilično podnadula i modra. "Kod ove žene je kritično stanje", rekla nam je doktorka sa Internog odeljenja ćuprijske bolnice. Bio sam prilično uplašen, ali majka za njene reči nije "davala ni pet para". Rekla mi je kako zna da neće umreti - seća se Dragi.

Lekari su je odmah priključili na infuziju. Međutim, uveče je kod nje došla rođaka, pa ju je baka Ružica zamolila da joj to isključi i da malo prošetaju. Čim je izašla iz sobe osetila je malaksalost i sručila se. Kad se osvestila, lekari su rekli da je doživela kliničku smrt.

Pročitajte još: "Titanik" je tonuo, a u čamcu broj 15 bio je SRBIN. Spasila ga je kapa!

- Drugo "premeždanije" majka je imala u dvorištu. Ponela je zob za svinje, ali je, bez ikakvog razloga, odjednom ispustila lonac i bukvalno preletela do obora. Kao da ju je neko bacio. Ne znamo koliko je tu ležala dok se nije osvestila. Treći put umalo nije stradala dok je terala krave na ispašu. Jednom rukom držala je štrangle, a drugom štap. "Odnekud je naišla mušica i krave su počele da se okreću oko mene. Bila sam gotova da me prekinu". Srećom, pukao je konopac i ostala je živa - priča Dragi.

Đavo u potoku!
Naš sagovornik kaže da mu je pokojna majka mnogo pripovedala o "nečastivima" i vilama koje su plašile meštane pomoravskih sela. Jednu od priča kazivao joj je pokojni otac Milašin. Dok su radili na njivi, on je otišao do reke i video golo dete kako se kupa u viru. Čim je shvatilo da je viđeno, dete je pobeglo pod obalu. "Ja, bre, videh đavola!", rekao je Milašin radnicima kad se vratio.
Doživela je tri pemeždanija u životu!

Dragi kaže da je otac otišao je u Kragujevac da kupi slavsku sveću i tamjan. U povratku je omrkao. Dok je išao putem, pored njega se utulumbio neki čovek koji je ličio na njegovog oca. "Što si ti, Vladimire, bio danas u Kragujevcu, kad sam i ja tamo išao?". Đavo mu je onda rekao da je to i hteo, da progovori kako bi mogao da ga "osvoji". Tako ga je terao i terao, penjao uz vodu i niz nju, rugao mu se, bacao mu bisage...

Đavo ga je mučio do zore!

- Milašin je nekako smogao snage da čvrsto drži sveću i tamjan koje je strpao ispod košulje. Đavo ga je ostavio kad su zapevali prvi petlovi. "Zahvali Bogu što si imao to u nedrima, inače bi bio raskinut načisto. "Ajde što si me video u reci, ali što si pričao radnicima da si me video" - seća se Dragi događaja svog dede.

Dragi Foto: Z.G.

Pročitajte još: NAJDUŽA NOĆ u istoriji čovečanstva dogodila se 536. godine i trajala je 18 meseci. Šta se tačno desilo?

Deda je jednom je pošao u Ratković. Nosio je sekiru na ramenu i bičkiju u rukama. Najednom je začuo kako pljušti voda u reci. Samo bije sa obale na obalu! Milašinu se šajkača podigla sa glave.

Stavljali su trnje na prozore da ne bi ulazili vampiri, jer su šetali po bunjištu.

- Deda mi je pričao da je njegova majka stavljala trnje na prozore da ne bi ulazili vampiri. Iz bunjišta su, tvrdio je, upadali u kuću i šetali po njoj. Trnje je bila dobra odbrana, jer kad se ubodu, oni se "razljigošu" kao pihtije i nestanu.

Iz kačare je izašlo belo pseto!

On i baba Vidosava spavali su u kačari među bačvama, jer je kuća imala samo jednu sobu, a bilo je puno čeljadi. Jedne noći, baba je čula kako nešto ide po gredama, a prašina i komadi cigala padaju po njima i po krevetu. Baba je neprestano zapitkivala dedu da li ga je strah, a on joj je odgovarao samo da ćuti.

Pročitajte još: Najveća komunistička TAJNA: Ko je ubio 4.000 Srba i 12 Nemaca i zašto je Mustafa Golubić viđen u Smederevu?

Kad je buka konačno prestala, videli su kako na vrata od kačare izlazi belo pseto. Baba Vidosava od tada u kačaru nije smela da uđe ni preko dana, a kamoli da spava u njoj - priča Dragi.

Komita je iščupao kombur i uperio ga u utvaru
Dok njegova pokojna majka Ružica za života nikada nije videla utvare, Dragi je gledao kako je žena, ogrnuta belim čaršavom, kod cera u selu Belica plašila prolaznike. U prvi mah svi su bili uplašeni. Onda je jedan komita iščupao konbur i uperio ga ka tom biću. "Nemoj, Milorade, ja sam, Milunka", zakukala je žena, kojoj više nikada nije palo na pamet da plaši ljude.- Ja sam rođen plašljiv i za mene je noć smrt - iskreno kaže Dragi. - I sada me je strah, u sedamdesetoj godini. Nekad je i zec bio hrabriji od mene. Ali, deda Milašin mi je na samrti rekao da mrtav čovek nikada nije udavio živoga. NJega je uvek bilo strah da ga neko ko je kivan na njega ne sačeka u zalatku s kocem u rukama i da ga ne mlatne. "Sanđame ne postoje. U njih veruje samo ovaj prost narod"!

Pročitajte još: Pošto je deci obezbedio kuće i stanove, Dejan Milenković iz Borača je sebi podigao grobnicu sa "garsonjerom" (FOTO)

Dragi se seća i priče dedine i babine komšinice Milke koju su "terale" vile. Kad se s posla iz Kragujevca vraćala u Teverič, morala je da prođe pored groblja. Na kraju druma videla je dve devojke i nazvala im "dobro veče". Samo što je to izustila, one su je uhvatile, pa su je penjale po drveću i terale preko vira. Jedino je nisu davile. Ostavile su je čim su se začuli prvi petlovi. Kad se "osvestila", bila je na vrhu drveta, a pletenice su joj bile zapetljane u grani.

Popele su  je na drvo, pletenice uplele u grane

- Majka mi je pričala i kako se baka Vidosava prepala dok je kopala na susedovoj njivi. Devojka iz komšijske kuće otišla je u šumu da bi na izvoru zahvatila vodu. Tamo su bile dve devojke koje su je uhvatile i igrale s njom. Jadnica nije dugo poživela.

Pročitajte još: NAJDUŽA NOĆ u istoriji čovečanstva dogodila se 536. godine i trajala je 18 meseci. Šta se tačno desilo?

- Babu je posle bilo strah da ide po vodu. Pričala je i da se jednom u sumrak sa svojom majkom iz njive vraćala u selo. Kad se okrenula, videla je kako za njima idu dve Ciganke, kojima su se iz gunja videle gole grudi. "Nano, eno ih dve Ciganke idu za nama", rekla je majci. Koliko se ona okrenula, Ciganke su nestale. Ne da se svakome ni da ih vidi - veruje Dragi.

Foto: Z. Gligorijević

Naš sagovornik kaže da su mu stariji pričali i da ne treba da se razgovara sa onima što se "vide", jer tada ne može ni da ih "osvoji". Komšija Milivoje je tako omrkao u Jagodini dok je kravljom zapregom vozio šljive u grad. Kad je ušao u Dragocvet, pored njega se pojavio neki čovek koji je hodao uporedo. Milivoje je samo mirno sedeo u kanatama i ćutao. Ni na krave nije smeo da vikne, već ih je samo šibao da idu brže. Kad su naišli na groblje, čovek je skočio preko druma i nestao ka spomenicima. A čim je počeo da laje, kuka i dreči, Milivoje je sav pretrnuo.

Sanđama danas više nema!

Dragi smatra da je ranije bilo mnogo šuma, a malo naroda koji je bio glup i neprosvećen, ali je uveren da "sanđama" danas nema. Međutim, kad god bi čuo neku priču o njima, nije mu bilo svejedno.

Pročitajte još: "Titanik" je tonuo, a u čamcu broj 15 bio je SRBIN. Spasila ga je kapa!

- Komšija Arsenije Ilić, čija je kuća iznad naše, pričao je kako su se krave ukopale na krivini u blizini kuće. Otišao je po fenjer i uže i čim je osvetlio volove i povukao ih konopcem, đavoli su se po"vatali za taj konopac i volovi su izleteli do kuće. Neka prirodna sila možda ipak postoji - zaključuje Dragi.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.