Oglas
· · Komentari: 0
OTKRIVAMO

Ekipa "Magazina Novosti" vam otkriva tajne hibridnih vozila (FOTO /VIDEO)

Saznajte sve o ovim automobilima koje smo mi testirali za vas

1594120016_TOJOTA-RAV4-HIBRID-2.jpg
Foto:P:Ž.
Oglas

Da li da kupim hibridno vozilo? Koliko je pouzdano, bezbedno. Kako se puni, šta je razlika između hibrida i "plag-in hibrida"? Kolika je subvencija države na ova vozila?

Ovo su samo neka od pitanja naših čitalaca koji nameravaju da kupe neko od vozila budućnosti. Interesovanje je naglo poraslo otkako je država uvela subvencije na vozila koja za pogon imaju neku vrstu električnog motora.

Da bismo odgovorili na brojna pitanja obratili smo se za pomoć kompaniji koja je sinonim u svetu za proiyvodnju hibridnih voyila "Tojoti" i na našem testu se našla "tojota rav 4" sa hibridnim pogonom.

Foto:P.Ž.

"Tojota" je legendarni "prijus" prvo hibridno vozilo napravila pre 23 godine. Do sada je prodato više od 15 miliona hibrida! U ponudi je devet modela ovog giganta koji imaju hibridni ili plag-in pogon.
I da odmah razjasnimo: hibridni pogon znači da vaše vozilo, u ovom slučaju "rav 4" ima pored benzinskog motora od 2,5 litara radne zapremine i elektromotor. On se napaja baterijama koje ne morate da dopunjavate priključenjem na elektro-mrežu, spoljnu utičnicu.

Pročitajte još: Kupci novog "sitroena C4" moći će da biraju između tri verzije pogona! (FOTO-VIDEO)

On se sam puni jer se koristi kinetička energija prilikom ubrzanja ili kočenja. Kod plag-in hibrida, bateriju možete da dopunite i eksternu, ali se i ona sama puni u toku vožnje. Razlika je u kilometrima koje možete da pređete samo na struju.

Ova zapremina motora od 2,5 litara ne treba da vas plaši jer je ukinut čuveni "porez na luksuz" pa sada za hibride nema "tog penala" koji je iznosio oko 60.000 dinara!

Platićete registraciju kao za "običan" automobil. 

Kako radi taj motor? Elektromotor ima 120 KS, zajedno sa benzincem 218 KS. Menjač je automatski CVT. Vaše je samo da pritiskate gas, kočnicu i da upravljate. Ovo namerno pišemo jer je svaki hibridni automobil i krcat obiljem elektronike, najnovijih sistema za asistenciju voyaču. On će vas upozoriti na vozilo koje dolazi iz mrtvog ugla, čitaće saobraćajne znakove, paziti na brzinu, ako slučajno (ne dajući žmigavac) nagazite belu traku na putu vratiće vas automatski u željenu kolovoznu traku. Videće pre vas i bicikliste i pešake, pa ako treba zakočiće sam.

Koliko je pouzdana baterija, ta silna elektronika?

Pročitajte još:Ovaj auto je stvoren za uživanje i potoke adrenalina (FOTO/VIDEO)

Najmanje deset godina. Toliko naime "Tojota" daje garanciju na bateriju!

Hibrid na testu , bez obzira na masu od 1.590 kilograma, ogromne točkove, imao je potrošnju u proseku od oko 4,4 litra benzina na 100 kilometara. I pri tome manje troši u gradu!

Baterija se nalazi u podu automobila, tako da je gepek netaknut. Prtljažni prostor je kao kod vozila sa klasičnim pogopnom.

I na kraju - subvencija za plag-in hibrid je 3.500 evra a za hibride 2.500 evra.

  • TEHNIČKI PODACI
  • Benzinski motor
  • Radna zapremina 2.487 ccm 
  • Ukupna snaga sistema 160 kW (218 KS)
  • Maksimalni obrtni moment:t 221 Nm pri 3.600-5.200 o/min 
  • Menjač: CVT Elektromotor: sinhroni sa permanentnim magnetom Snaga 88 kW (120 KS) 
  • Maksimalni obrtni moment: 202 Nm Baterije: Ni-Mh, nominalni napon 244,8 V 
  • Dužina: 4.600 mm
  • Širina: 1.855 mm
  • Visina: 1.685 mm 
  • Međuosovinsko rastojanje 2.690 mm 
  • Klirens: 190 mm Prtljažnik: 580/1.690 l rezervoar 55 l 
  • Masa: 1.590 kg 
  • Pneumatici: 225/60 R18 
  • Maksimalna brzina: 180 km/h 0-100 km/h: 8,4 s 
  • Prosčena potrošnja: 4,4 lit/100 km
  • Emisija CO2: 105 g/km 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas