Oglas
· · Komentari: 0
Pištolj Janz Alpha

Ekskluzivno oružje TEVTONSKOG DIZAJNA, samo kod Nemaca može da "PROĐE" KAO LEPO (FOTO)

Iako dizajniran po uzoru na mitski model Sokolovski, krajnji rezultat je masivan, uglast i nesrazmeran a skup pištolj upitne lepote

1600086894_Janz-Alpha.jpg
Janz-Alpha foto: D. Šaponjić
Oglas

Na severu Nemačke, nedaleko od Hamburga u mestu Malente/Holst 1997. godine iz male puškarske radionice rođena je kompanija “Janz”. Veoma brzo postali su poznati po proizvodnji velikokalibarskih revolvera vrhunskog kvaliteta i visoke cene. 

Pročitajte još: Diskretni zaštitnik (FOTO)

Autor teksta u društvu konstruktora, foto: D. Šaponjić

Na neki način, to je bio prirodan proces, jer “Janz” ima višedecenijsku saradnju sa čuvenim “Korthom”, za koga je radio uslužnu obradu delova i servis mašinskog parka. Poslovna etika i nužnost saradnje rezultirali su podelom zona interesa. 

Oružarska “aristokratija” 

“Korth” uzeo najtraženiji segment srednjeg kalibra .38 Spl/.357 Mag, a “Janz” se odlučio za teške magnume, poput .44 Remington, .454 Kasul, .470 Linnbauh i .50 Action Ekspress sve do ekstremnog Smit-Veson 500.  

Masivni, izuzetno pedantno izrađeni i ručno finiširani revolveri s minimalnim tolerancijama postali su predmet želja kolekcionara i strelaca u disciplini siluet na daljinama do čak 400 metara, pa je “Janz” otvorio poslovnicu u SAD. 

“JANZ - više od oružja”, foto: D. Šaponjić

Konstrukciona rešenja su identična onima kod “Kortha”, a i cena oružja je uporediva. Vremenom, pojavili su se i takmičarski revolveri u .22 LR, ali i multikalibarski, sa kompletima izmenjivih cevi. Ipak, za većinu streljačke populacije Janz je bio i ostao uvećani Korth. Sve do pre par godina. 

Na sajmu IWA u Nirnbergu, štand na kome “Janz” izlaže nalazi se u hali s proizvođačima prestižnih lovačkih pušaka i karabina, jer se samoproklamovana oružarska “aristokratija” ne meša s kojekakvim “plastikanerima” za široke narodne mase. Izloženo je samo nekoliko teških revolvera u luksuznim koferima iza stakla i nekoliko primeraka super-preciznog alata za obradu cevi. 

Dizajnom teško do slave 

Ali, pažnju je privlačio pištolj neobičnog, prizmatičnog oblika kakav, do sada, nismo videli. Upoznajemo gospodina Horsta Šukenefta, majstora oružara, glavnog supervizora kompanije i dizajnera ovog pištolja, koga bez imalo lažne skromnosti predstavlja kao umetničko delo. 

Obratite pažnju na izrezan gornji deo navlake, foto: D. Šaponjić

Vizuelno, ovaj pištolj svakako ukazuje na napor dizajnera da stvori jednostavnu i elegantnu, a ipak funkcionalnu formu. Ne bih da zvučim grubo, ali ovako nešto samo kod Nemaca može da bude lep oblik. Masivna, uglasta silueta nepogrešivo upućuje na tevtonsko shvatanje estetike. Daleko od toga da je neprivlačan, ali novi pištolj deluje pomalo nesrazmerno.  

Nesrazmeran i neprivlačan 

Tome doprinosi i kontrast između strogih, pravih linija navlake od sjajno ispoliranog čelika i zaobljenih kontura drške, s drvenim oblogama u toploj, crvenkastoj nijansi. Čini se da je kao inspiracija poslužio jedan od najlepših pištolja ikada proizvedenih - mitski Sokolovski, koji je krajem osamdesetih godina prošlog veka napravljen u samo 50 primeraka, a sada predstavlja Sveti Gral kolekcionara modernog oružja. Gospodin Horst, naravno, negira bilo čiji uticaj na dizajn, ali mu poređenje očigledno prija. Razumljivo, jer njegov pištolj krije nešto zaista jedinstveno. To je sistem bravljenja. 

Bezbednost na prvom mestu 

Novi pištolj nazvan je ne naročito maštovito - Alpha. Budući da će se raditi u ozbiljnim kalibrima 9 mm Para i .45 ACP, komfor upotrebe i bezbednost strelca zahtevaju bravljenje sklopa navlake i cevi u trenutku opaljenja. Kroz istoriju, primenjivan je ogroman broj različitih konstrukcija, a danas je najzastupljenije rešenje J. M. Brauninga sa oscilujućom cevi, koje je modifikovao SIG, tako da se bravi prizmatičnim ispustom u otvor za izbacivanje čaura.  

Alpha rastavljen na osnovne sklopove radi čišćenja i održavanja, foto: D. Šaponjić

To je pouzdano rešenje, relativno jeftino za izradu i jednostavno za održavanje. Ipak, ima i neke nedostatke. Da bi se dobila zaista visoka preciznost, potrebna je ručna dorada, pri montaži prigušivača neophodan je tzv. Nilsen uređaj ili su mogući problemi u vezi pouzdanosti, a veliki otvor na navlaci je strukturno slabi, pa su neki proizvođači imali problem s pucanjem navlaka (iako ova pojava u dobroj meri zavisi od kvaliteta materijala). 

Posebno konstruisana brava 

Zbog svega nabrojanog, ali i ekskluzivnosti, za “Janzov” pištolj osmišljena je posebno konstruisana brava nazvana Drehrigel veršhlus (štagod to značilo na nemačkom). U suštini, reč je o sistemu kod koga tokom opaljenja cev miruje, a navlaka u kretanju unazad prvo mora da savlada otpor obrtne poprečne čivije, koja u preseku ima oblik elipse i rotira se za 90 stepeni. To vreme je dovoljno da pritisak gasova u cevi opadne na bezbedan nivo i ispaljena čaura bude izvučena iz ležišta metka. 

Nišani i gornja površina oružja, foto: D. Šaponjić

Sistem ima relativno mali broj delova, odlikuju ga jednostavno rasklapanje i održavanje, ali zahteva preciznu i skupu mašinsku obradu da bi funkcionisao kako je zamišljeno. Primerak Alphe, koji smo imali u rukama, pri povlačenju navlake unazad funkcionisao je glatko i ujednačeno, ali potrebna sila nije baš mala. Pritom, navlaka je delimično olakšana izrezivanjem gornje strane tako da pravolinijski oblik upotpunjuje masivna cev. 

Masivan model 

Alpha ima neočekivano veliku težinu od 1.500 grama bez okvira za municiju i metaka. Ostale dimenzije su na nivou prosečnog pištolja punog formata - dužina 222 mm, visina 140, a širina 33,5 mm je, realno, prevelika za oružje s jednorednim okvirom, kapaciteta samo osam metaka. Naravno, ovo nije borbena sprava, pa povećan kapacitet ne bi doneo neku značajnu prednost. Po rečima vlasnika firme, novitet je namenjen sportskim strelcima, lovcima ručnim oružjem i, kako su nam, rekli “zaluđenicima tehnikom”. 

Nedopustivi propusti 

S obzirom na vrhunski kvalitet materijala i obrade, uz visok udeo ručnog rada, sigurno je da će preciznost biti na odgovarajućem nivou. Ipak, na konkretnom primerku neki detalji su bili daleko od obećanog savršenstva. Pojedini delovi, čak i na spoljašnjoj strani, imaju jasno vidljive tragove mašinske obrade, dimenzije rukohvata su prilično skromne i na granici komfora za šaku prosečne veličine, za učvršćivanje stranica drške korišćeni su obični zavrtnji, čije glave nisu ni poravnane. Za pištolj s projektovanom cenom većom od 5.000 evra to je nedopustivo. Ni mnogo jeftiniji “konfekcijski” modeli ne tolerišu ovakve propuste. 

Alpha u rukama saradnika “Kalibra”, foto: D. Šaponjić

Potpuno podesivom okidaču je, očigledno, posvećena puna pažnja, jer to je jedan od onih elemenata koji pri prvom kontaktu doprinosi opštem utisku. Oblik je odlično odabran, hod kratak, tačka otpusta skrivenog udarača čista i odsečna, iako reset treba da bude kraći, ali to se može podesiti. 

Neuobičajena automatska blokada udarne igle 

Ove karakteristike dodatno dobijaju na značaju, ako se uzme u obzir automatska blokada udarne igle, koju većina proizvođača izbegava kada želi vrhunsko okidanje, zbog otpora koji proizvode opruge i trenje tog uređaja. Međutim, problemi se javljaju kod aktiviranja ručne kočnice, gde se jasno oseća grebanje, a uz isprobani primerak nismo dobili pripadajući okvir za municiju, pa je funkcionisanje dugmeta za izbacivanje teško proceniti. 

Detalj rotacione brave na preseku oružja, foto: D. Šaponjić

Zadnja strana rukohvata bila bi udobnija uz nešto ravnije konture, ali to je već individualno i lako se menja. Dubok usek u bazi štitnika okidača dopušta visok hvat i kod brze paljbe sigurno ima pozitivan uticaj, s obzirom na relativno visoku osu cevi u odnosu na šaku. Za dvoručni hvat, nekoliko milimetara tanji štitnik okidača svakako bi doprineo udobnosti, tim pre što je tolika debljina ovom delu potpuno nepotrebna. 

Ciljana klijentela 

“Janz” je modelom Alpha svakako doneo osveženje u premium klasi velikokalibarskih pištolja. Potpuno čelična konstrukcija, inovativna tehnička rešenja, odlično SA okidanje, podesivi sportski nišani i ručni rad “mejd in Džermani” na prvi pogled daju puno pravo kompaniji na logo “JANZ - više od oružja”. 

Pročitajte još: “SREDNJA ŽALOST” iz Remingtona (FOTO

Pomalo kratka, nezgrapna drška i uglast dizajn,foto: D. Šaponjić

Lično, sumnjam da će Alpha dostići slavu Korifile ili Kabot pištolja, ukoliko ne obrati pažnju na mnoštvo sitnica. Trenutno, nije dostignut nivo serijskih modela SIG ili Sfinks modela, ali svakako ima potencijal da postane ekskluzivno (i skupo) oružje dostupno retkim pojedincima. A to im je i cilj... 

Dragan ŠAPONJIĆ  

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas