Oglas
· · Komentari: 0
PRIRODA

Ekspres test na koronu: Prehlada, grip ili KOVID-19? (10 recepata)

Kako da sprovedete "lični PCR test" i saznate da li ste "zakačili" samo sezonski grip ili je nešto drugo u pitanju.

1613729019_Depositphotos_30200749_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Kašalj, slabost, glavobolja - simptomi koronavirusa, gripa i prehlade u prvoj fazi su veoma slični. Kako onda razlikovati ove bolesti? Ovo je najaktuelnije pitanje u vreme sezonskih infekcija. Mi smo napravili za vas svojevrsni priručnik koji će vam pomoći da odredite da li je u pitanju KOVID-19, grip ili banalna prehlada.

Pročitajte još: Britanski naučnik tvrdi: Obolelima od kovida mozak ostari 10 godina!

Čak i iskusni lekar ponekad može pomešati grip i COVID, jer u većini slučajeva obe bolesti prate isti simptomi - groznica, kašalj, bolovi u zglobovima, slabost i otežano disanje. Ali postoje najmanje dva znaka koji pokazuju da ipak u pitanju nije koronavirus. Ovi znaci su:

Simptomi Grip Prehlada COVID-19

Groznica Često Retko Često Umor Često Retko Često

Kašalj Često Umereno Često Kijavica Ponekad Često Ne

Bolovi u zglobovima Često Često Ponekad Glavobolja Često Retko Ponekad

Bolovi u grlu Često Često Ne oteženo disanje Ne Ne Često

Dijareja Ponekad Ne Retko Konjunktivitis Ponekad Ponekad Ne

Gubitak osećaja mirisa Ne Ne Često

Ako imate ove simptome, sa dosta sigurnosti možete pretpostaviti da je reč o prehladi ili gripu.

Prehlada obično započinje bolovima u grlu, curenjem iz nosa i kašljem koji može biti suv ili sa sekretom. Nekoliko dana pacijent ima upalu grla, začepljen nos, blago povišenu temperaturu, slabost i glavobolju.

Aloja i nar za grip
Pomešajte sok od nara i sok od aloje u proporciji 1:3. Dodajte malo soka od limuna. Popijte 30 ml napitka dnevno.
Grip se manifestuje iznenada!

Grip se, za razliku od prehlade, manifestuje iznenada i odmah pokazuje sve simptome. Među karakterističnim znakovima su glavobolja, bolovi u zglobovima, suv kašalj, slabost, bol i peckanje u grlu. Temperatura se ponekad penje na 41 stepen.

Pročitajte još: Jača imunitet, ublažava stres.. Koliko KIVIJA dnevno treba da pojedemo?

Korona virus uglavnom pogađa donji respiratorni trakt, a zaražena osoba ima suv kašalj, otežano disanje i (ili) upalu pluca, ali ne i upalu grla. Veoma često pacijent gubi osecaj ukusa i mirisa.

Korona virus stvara suv kašalj, teže disanje

Čak i u slučaju ako ste sigurni da nemate KOVID nego grip ili prehladu, bolje je da se obratite lekaru. Grip često izaziva teške komplikacije koje mogu biti fatalne za hronične bolesnike i starije ljudi. I obična prehlada, ako je ne lečite, možete imati ozbiljne posledice po zdravlje.

Pročitajte još: Čudotvorna BILJKA zdravija od spanaća: Puna je vitamina, jača imunitet, ali nije dobra za SVAKOGA!

Foto: Depozit

Borov med protiv kašlja

Pomešajte iglice od bora sa medom u proporciji 1:3. Stavite smesu u teglu, zatvorite pa sačekajte 21 dan da odstoji. Nakon toga procedite. Konzumirajte pola čajne kašičice meda 5-6 puta dnevno dok ne ozdravite.

Kantarion protiv virusnih infekcija

Pola čajne kašičice cveta kantariona pomešajte sa istom količinom divljeg origana. Prelijte smesu čašom ključale vode pa ostavite da odstoji sat vremena. Konzumirajte svakodnevno 1-2 čaše napitka, dodavši u njega malo mleka ili meda po svom ukusu. Ovaj čaj se ne preporučuje trudnicama i pacijentima koji pate od hipertenzije.

Pročitajte još: Lekoviti matičnjak: Leči glavobolju, nesanicu, a dobar je i za ženske probleme!

Kalanhoja protiv kijavice
Sveži, ceđeni sok od kalanhoje razblažite vodom u proporciji 1:1. Stavite 2-3 kapi sredstva u svaku nozdrvu.

Aronija protiv prehlade

Stavite u staklenu teglu 2,5 čaše bobica aronije, 3 supene kašike meda i prstohvat mlevene kore hrasta. Prelijte sve sa 1 l votke, stavite na teglu hermetični poklopac i ostavite 4 meseca da odstoji. Povremeno protresajte. Uzimajte 20 kapi tinkture 3 puta dnevno pre jela.

Kurkuma i đumbir su za bolno grlo.

Kurkuma protiv upale grla

Pomešajte 1 čajnu kašičicu kurkume sa 1 čajnom kašičicom soli i prelijte smesu čašom tople vode. Ispirajte bolno grlo 4-5 puta dnevno.

Đumbir Foto: Depozit

Đumbir protiv gripa

100 g iseckanog đumbira prelijte čašom ključale vode. Kuvajte 5 minuta pa sačekajte da se malo ohladi. Popijte 1/3 čaše napitka 3 puta dnevno.

Beli slez je odličan za disajne organe.

Beli slez protiv bolesti disajnih organa

Dve supene kašike izrendanog korena belog sleza prelijte sa 2 čaše ključale vode pa ostavite da odstoji u termosu 8 sati. Uzimajte pola čaše čaja 3 puta dnevno, pola sata pre obroka.

Divizma protiv kašlja
Dve kašičice cvetova divizme prelijte sa 300 ml ključale vode, ostavite da odstoji tri minuta, procedite. Popijte pola čaše napitka dva puta dnevno.

Kamilica protiv respiratornih infekcija

 

Tri supene kašike cveta kamilice stavite u termos pa prelijte čašom ključale vode. Ostavite 3 sata da odstoji. Popijte 50 ml čaja tri puta dnevno.

 

Pročitajte još: Jača imunitet, ublažava stres.. Koliko KIVIJA dnevno treba da pojedemo?

Napitak protiv prehlade

Napravite mešavinu od cveta lipe (1 supena kašika), kamilice (1 supena kašika), žalfije (1čajna kašičica), šipurka (7-8 plodova), đumbira (10 g), cimeta (1 štapić) i klinčića (2-3 komada). Prelijte smesu sa 1 l vode i kuvajte 5 min. Nakon toga ostavite napitak da se malo ohladi pa dodajte u njega 5 kašika meda.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas