· · Komentari: 0
Istraživanja

Dobre vesti za vlasnike električnih skutera: Dolazi do bitnih promena koje mogu da vam SAČUVAJU ŽIVOT (Foto/Video)

Er-begovi za grudi i glavu smanjuju rizik od fatalnih posledica sudara sa automobilima

SEAT-TARAKO-5.jpg
Foto:Promo

Lepo vreme će sasvim sigurno, naravno čim mine i opasnost od korone, na ulice (i trotoare) izmamiti vlasnike električnih trotineta, najpopularnijeg prevoznog sredstva koje se poslednjih godina pojavilo.

Ipak, vožnja skutera je i veoma rizična. Većina korisnika bar u Srbiji, ne nosi kacige (doduše ne poštuje ni saobraćajne propise) i tako sebe dovode u veliku oapasnost da prilikom pada, i bez sudara sa drugim vozilom, zadobiju teške posledice. Udarac glavom o ivičnjak na primer, često može biti fatalan. U slučaju sudara sa automobilom taj rizik je i više nego ogroman.

Zato je kompanija „Autoliv“, inače svetski lider u proizvodnji zaštitne opreme, uređaja, delova za auto-industriju, nedavno obavila prvi test e-trotineta snabdevenim posebnim er-begom, da bi u „kreš“ simulaciji ustanovili da li uopšte ima smisla razvijati ovaj vid zaštite.

Pročitajte još: Predstavljen najnoviji uređaj: Nadzorne kamere sa veštačkom inteligencijom (VIDEO)​

Rezultat je, da kažemo odmah, pokazao da je zaštita vozača veoma dobra i da značajno smanjuje stepen povreda, pa će tako e-skuteri u bliskoj budućnosti, najverovatnije biti opremani i er-begovima!

- U svetu gde je i dalje toliko mnogo nesrećnih slučajeva u transportnom sistemu i gde društvo rapidno traži nove načine prevoza u sve zakrčenijim gradovima, jasno je da treba naći načina i da se jedno takvo prevozno sredstvo kao što je e-skuter učini što bezbednijim – kaže Džordi Lombart iz „Autoliva“.


Ova kompanije je punim kapacitetima krenula u ovo istraživanje.

-Nažalost u slučaju sudara automobila i skutera sa električnim pogonom povrede su teške. Zato je dobro što ovaj er-beg smanjuje posledice i težinu povreda glave i grudi. Naša je ambicija da razvijemo što bolje sisteme ove zaštite – kaže Sesilija Sanenvang, potpredsednik „Autoliv istraživanja“.

Testirani koncept nastao je na  zaštiti za pešake koje je ranije razvio baš „Autoliv“. Rezultati su pokazali značajan napredak u nivou zaštite, ali i nametnuli neke nove pravce koje će ovaj istraživački tim „Autoliva“ ubuduće razvijati.

Naravno, u ceo projekat će se uključiti i brojne kompanije iz ove oblasti, koje su inače dugogodišnji partneri „Autoliva“.

Očekuje se da će se vrlo brzo i na tržištu pojaviti e-skuteri opremljeni ovakvim ili sličnim bezbedonosnim uređajima.

Foto: Promo

 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.