Oglas
· · Komentari: 0
ZANIMLJIVO

Farmeri sada žive u harmoniji sa svojim komšijama - slonovima, a sve to zahvaljujući pčelama

Slonovi sve više dolaze u sukob sa farmerima u Keniji.

1610183374_Depositphotos_5450014_s-2019.jpg
Foto: Depozit
Oglas

Najbolji način da uplašite slona nije miš! Kako masajski farmeri u Keniji saznaju, efikasnije je držati pčele. Pčelinjaci nanizani uz obodnu ogradu jednostavno su jeftino rešenje problema pljačke od strane slonova.

Koža kod životinja je osetljivija od ljudske, pa je ubod pčela dovoljan da zaštiti farmere. Zbog toga meštani Šompole boje svoje košnice u žuto kako bi se istakli. Istraživanjem iz 2019. godine utvrđeno je da u Šompolu, u dolini Velike pukotine, ima 350 slonova, a oko 250 njih pripada jednoj proširenoj porodici.

Pročitajte još: Kako je sin poklonom rasplakao oca: Video obilazi svet (VIDEO)

Slonovi su možda najvažnije životinje na afričkim travnjacima u savani jer oni fizički oblikuju pejzaž - otvaraju šume, urezuju staze i stvaraju staništa za brojne manje životinje i ptice.

Pročitajte još: DANAS JE SVETI STEFAN: Bio je prvi mučenik koji je stradao za Gospoda! Evo zašto je još ovaj praznik VAŽAN ZA SRBE

Provedu 12-18 sati dnevno jedući ili tražeći hranu, a dnevno treba da pojedu do 150 kg vegetacije. Takođe treba da piju do 50 litara vode dnevno. Ovo ih sve više dovodi u sukob sa poljoprivrednicima.

- Sa smanjenjem staništa divljih životinja i pogoršanjem suše, slonovi se takmiče sa ljudima za oskudnu hranu i vodu - kaže dr Dženi Kazin iz Svetskog fonda za prirodu. Jedno od rešenja VVF-UK je da se životinje stave sa ogrlicama za praćenje. - Znanje kuda slonovi putuju omogućava nam da usredsredimo svoje napore - kaže dr Kazins. Takođe, omogućava dobrotvornim organizacijama da upoznaju pojedine životinje - i da identifikuju one koji prave probleme.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas