· · Komentari: 0
ZGLOBOVI

Fizioterapeut Jovićević: Kiropraktičari bez lekova i operacije vraćaju zglobove na mesto

Na spomen kiropraktike mnogima se iz grudi otme uzdah nade, ali mnogima i nepoverenja.

1615991426_Depositphotos_209990998_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Svako od nas poznaje nekoga ko je, kada se povredi ili mu se jave mišićno-koštane tegobe, išao da ga "nameštaju" u najrazličitije kutke Srbije kod, zluradi bi rekli, nadrilekara, koji bi ga izlečili za tili čas. Bol bi nestao kao rukom odnesen.

Pročitajte još: Čim popijete KAFU, trčite do TOALETA? Doktori objačnjavaju ZAŠTO i šta se dešava u vašem organizmu

Vladan Jovićević Foto: Privatna arhiva

Kiropraktika je daleko od nadrilekarstva, o čemu se na Zapadu mnogo više zna. Koje su najveće zablude u vezi nje?

- Najveće zablude su najpre po pitanju uzroka, odnosno zglobnih poremećaja. Pojedine strukture, neurohirurzi, ortopedi i fizijatari, tvrde da to nema uticaja na funkciju dela tela. Međutim, postoje dokazi koji ukazuju na izražene uticaje, a to je potvrđeno kroz poboljšanje ili normalizaciju funkcije dela tela posle terapije kiropraktikom - kaže Vladan Jovićević, B.SC Akerman master kiropraktor, dipl. fizioterapeut.

Diskus hernija i spondiloza su najčešća muka.

Koje bolesti i deformacije se najčešće leče na ovaj način?

- Diskus hernija, spondiloza, degenerativne promene zglobova, kifoza, skolioza, kao i tegobe poput glavobolje, vrtoglavice, išijasa i ostalih periferijalnih neuralgija. Takođe, mogu se izlečiti iščašenja članka, kolena, lakta, ručnog zgloba, ramena i sitnih zglobova šake, stopala i vilice - ističe Jovićević.

Pročitajte još: RUSKI kardiolog Mihajlovič otkriva tajnu dugovečnosti SRBIMA: Šest vežbi za ZDRAVU KIČMU i u desetoj deceniji života

Kome je zabranjeno?
Apsolutna zabrana postoji isključivo u slučaju preloma u ciljnoj zoni rada, kod sarkoma (karcinom kostiju), TBC, aktivnih sistemskih koštano-zglobnih bolesti, svežih postoperativnih stanja, otvorenih rana i kod izuzetno izraženog gubitka gustine kostiju. Svi ostali mogu.

U kojim slučajevima bi pacijent trebalo da se javi kiropraktičaru?

- Najbolje je doći prvi put "preventivno", odnosno da proverite svoj biomehanički balans. Posle toga, prvi alarm za dolazak je gubitak punog pokreta u bilo kom delu tela ili zglobu. Ako on kasnije postane praćen upalom i bolom, trebalo bi hitno da dođete na pregled - napominje Jovićević.

Kiropraktika pomaže bez operacije i lekova.

Koje su prednosti kiropraktike u odnosu na klasično medicinsko lečenje?

Pročitajte još: Zašto je dobro da pijemo NAPITAK OD CELERA?

- Brzo i često, lako dolaženje do rezultata (bez lekova i operacije) ili jasna procena da stanje ne reaguje na terapije. U tom slučaju takođe možemo pravilnije proceniti gde upućujemo pacijenta dalje. Time se skraćuje često predugačka šetanja pacijenta kroz medicinski sistem kaže Jovićević.

Bol u zglobovima je učestaliji kod žena Foto: Depozit

Da li bi uz kiropraktiku paralelno trebalo primenjivati još nešto zarad potpunog izlečenja?

- Vrlo često su prisutne kombinacije terapija, kao što je spinalna dekompresija, fizikalana terapija, vežbanje, analiza i korekcija dnevnih i profesionalnih položaja, kao i aktivnosti neophodnih za potpuniji i stabilniji rezultat - kaže Jovićević.

Pročitajte još: Jača imunitet, ublažava stres.. Koliko KIVIJA dnevno treba da pojedemo?

Diskus hernija
- Pacijent sa diskus hernijom nikada ne može biti izlečen. Nijednom metodom se disk ne može u potpunosti vratiti u prvobitno stanje. Nama je bitno da pacijenta dovedemo u maksimalno stabilno stanje bez tegoba, ali je neophodno da on nastavi sa vežbanjem i samokontrolom.

Na koji način se kiropraktikom rešava problem diskus hernije?

Diskus herniju rešava kiropraktika

- Postoje dva načina da se to postigne. Prvi, neoperativni, je kiropraktika, uz povremenu pomoć spinalne dekompresije, a drugi, operativni, spinalna hirurgija. Po svim statistikama razvijenih zemalja, prvi način ima ozbiljnu prednost u više od 90 odsto slučajeva - kaže Jovićević.

Pročitajte još: RADIKALNA DETOKSIKACIJA ruske doktorke Viktorije Semjonove: ČISTI creva i sprečava razvoj najtežih bolesti (RECEPT)

 

Verujete li da naše telo ima mogućnost da samo sebe izleči i regeneriše se?

 

- Naše telo ima sjajne odbrambene mehanizme. Ono može da se "samo leči" i regeneriše ako je energetski izbalansirano. Naravno da to nije uvek slučaj. Koštano-zglobna pomeranja u kičmi i ostalim zglobovima su stanja koja naše telo ni u idealnom stanju ne može samo da rešava. Tu kiropraktičar mora da napravi prvi korak - da vrati dobar položaj. Tada telo može da, uz manju pomoć, samo nastavi proces ozdravljenja - zaključuje Jovićević.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.