Oglas
· · Komentari: 0
SAVET GASTROENTEROLOGA

Imate PROBLEM sa intenzivnim ispuštanjem gasova? Evo zbog čega i kako da se REŠITE MUKA!

Svima nam se, hteli to da priznamo ili ne, ponekad desi da nas gasovi iznenade.

1621331811_stomach-3532098_1920.jpg
foto: Piksabej
Oglas

Međutim, ako vašu svakodnevnicu često opterećuje nedostatak kontrole ispuštanja gasova, onda to postaje ozbiljan problem. Ništa ne ubija dobar provod kao briga o tome hoćete li se slučajno osramotiti.

Ako Vam se dešava da izbegavate neke svakodnevne aktivnosti i da na poslovne sastanke odlazite uz osećaj nelagode i zabrinutosti, ako ne možete u potpunosti da se opustite i uživate u slobodnim aktivnostima, vreme je da uradite nešto povodom toga. 

Dr Ivan Nikolić

Da bismo vam pomogli da razumete uzroke i pronađete rešenja, razgovaramo sa prof. dr Ivanom Nikolićem, profesorom gastroenterologije na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu i direktorom Interne klinike u Institutu Sremska Kamenica.

Zbog čega dolazi do prekomernog ispuštanja gasova? 

Zdrav čovek, u proseku, ispušta gasove između 5 i 15 puta u toku dana. Gasovi su sastavni deo sadržaja creva, a ispuštanje njihovog viška u spoljašnju sredinu je deo normalnog procesa našeg sistema organa za varenje. Ipak, kada se ovaj proces značajno intenzivira, to može biti upozorenje koje nam telo šalje - signal da postoji određeni problem u sistemu organa za varenje.  

Osim fizičke nelagode, prekomerno ispuštanje gasova može otežati svakodnevno funkcionisanje i izazvati osećaj opterećenja ili nezadovoljstva na emocionalnom i psihičkom planu. 

Prekomerno ispuštanje gasova može biti i posledica preteranog gutanja vazduha. Konzumacija žvakaćih guma, tvrdih bombona, cigarete, ali i ispijanje gaziranih sokova i brzo gutanje hrane ili pića dovode do prekomernog stvaranja gasova. Narušavanje balansa crevne flore takođe za posledicu može imati isti problem. Čak i anksioznost i uznemirenost ponekad mogu izazvati pojačano stvaranje gasova. 

Zašto dolazi do pogoršanja tegoba?

Naravno, jedan od najčešćih okidača su navike u ishrani.  Gasove mogu izazvati pasulj, kupus ili sirovi luk. Uz povrće, čest krivac je i hrana bogata ugljenim hidratima poput testenine, hleba i slatkiša, ali i previše začinjena i pržena hrana i alkohol. Svakako, važno je napomenuti da su neke od namirnica koje mogu uzrokovati gasove i nadutost dobre za naše zdravlje, pa treba biti pažljiv i naći pravu meru kada i koliko ih izbegavati. 

Foto: Promo

Šta nam može doneti olakšanje? 

Prvenstveno se savetuje promena ishrane i loših životnih navika. Žvaćite i gutajte hranu polako i pažljivo, vežbajte, smanjite stres, usporite i uživajte u svakom obroku. Osim toga, u ublažavanju gasova nam može pomoći i korišćenje efikasnih i sigurnih preparata. Ja svojim pacijentima, uz sve navedeno, preporučujem i Flobian® kapsule koje deluju direktno na uzrok problema i doprinose smanjenju stvaranja gasova. Prirodne su, bezbedne i efikasne, a kliničke studije pokazuju da jedna kapsula dnevno, u periodu od najmanje četiri nedelje, dovodi do poboljšanja kod čak 95% korisnika. 

Važno je da napomenem na kraju - ukoliko se tegobe neprekidno ponavljaju, komplikuju i dugo traju, obavezno se javite svom lekaru.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas