· · Komentari: 0
BRZA JELA

Frižider je PRAZAN? Vreme je za GRENADIR MARŠ!

Ovo vojničko jelo je savršeno jelo u trenutku kada u frižideru nema ničeg, jer u kući svako ima makarone i krompir.

Grendarri.jpg
Brz ručak Foto: A. M.

Krompir i šaka makarona osnovni su sastojci ovog jela, a ima ih svaka kuća. Ovo staro jelo osmislili su kuvari, a možda i sami vojnici još iz vremena Napoleonovih ratova.

Pročitajte još: Izrendajte tri JABUKE i napravite francusku PLETENICU

Grenadir marš je izuzetno zasitno jelo i ne treba ga praviti u velikim količinama. U Vojvodini se naziva "nasuvo s krompirom", a postoji u bezbroj varijanti. Naime, može da se jede sa slaninom, ali i sirom.

Brzo i ukusno Foto: A.M.

Sastojci:

  • 3 bela krompira
  • 2 šake mašnica
  • crni luk
  • so, biber
  • kašikica aleve paprike
  • parče slanine po želji

Priprema:

Krompir se oljušti i iseče na kockice, pa se skuva. Krompir može da se kuva i ceo, u ljusci, pa naknadno seče, ali ovako će brže biti gotov. Za to vreme se skuvaju i mašnice. Može da se koristi i druga testenina, ali mašnice su originalni recept.

Slatka varijanta
Može da se pravi sa sirom, slaninom, ali i u slatkoj varijanti.

U tiganju se proprži crni luk dok ne postane staklast, pa se doda kašikica aleve paprike i veoma kratko proprži. Ko želi da doda slaninu prži je zajedno sa crnim lukom.

U istu posudu se sipaju krompir i mašnice, pa se pomešaju sa crnim lukom i alevom paprikom. Jelo je gotovo!

Pročitajte još: Spremite ukusne LOPTICE za ručak koje će DECA obožavati

Ukoliko ste preterali sa količinom skuvane testenine od nje možete napraviti slatkiš! Višak testenine odvojte u posebnu posudu i pospite je šećerom u prahu i mlevenim orasima.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.