Oglas
· · Komentari: 0
začini

Gajenje ZAČINSKOG BILJA: Kako da čuvamo nanu, bosiljak i peršun u kući?

Sve vrhunske kuvarice znaju da je začinsko bilje odličan dodatak svakom jelu.

1619773145_Depositphotos_44556103_s-2019.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Ništa bolje od onog koje same uzgajaju, pa kada požele da obogate hranu, samo otkinu list peršuna ili bosiljka iz saksije. Ipak, može se dogoditi da i pored svog truda nana, origano, majčina dušica ili bosiljak ne rastu kako treba. Oni koji se razumeju u biljke, tvrde da bi ove tri greške mogle biti razlog.

Saksija neodogovarajuće veličine

Najčešći razlog zbog koga začinsko bilje propada jeste nedovoljno velika saksija. Korenje bude stišnjeno na maloj površini, pa cela biljka strada. Ukoliko biljke presadite u veću saksiju, nastaviće da napreduje sa rastom. 

Pročitajte još: MLEKO i PIVO za vaše biljke - daju neverovatan sjaj listovima!

Nedovoljno svetla

Barem četiri sata dnevno biljka mora da bude na svetlu. Zato je važno da biljkama pronađete odgovarajuće mesto u domu. Takođe, u zavisnosti od toga koliko vam je osvetljen životni prostor birajte biljke koje ćete saditi. Vlačac zahteva puno svetlosti dok majčina dušica idealno podnosi zatvorene prostore bez direktne i snažne sunčeve svetlosti.

Pravilno zalivanje

Poznato je da se začinske biljke zalivaju ređe i to samo kada je zemlja suva. Biljku zalivajte sve dok voda ne procuri kroz rupicu na dnu saksije.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas