Oglas
· · Komentari: 0
PUBERTET

GINEKOLOZI zgranuti: Majke i danas UČE ćerke da je menstruacija nešto NEČISTO

Kada je pravi trenutak za prvu posetu ginekologu?

1598863283_ginekolog-primarijus-dr-Biljana-ZivaljevicDSC_0145.JPG
Foto: Ginekolog primarijus dr Biljana Živaljević Foto: Privatna arhiva
Oglas

Briga o reproduktivnom zdravlju treba da počne još u ranom pubertetskom dobu pod budnim okom majke. Kasnije sa sazrevanjem, da ne bi došlo do komplikacija i neželjenih posledica sa trajnim pečatom, o svom zdravlju žene treba da brinu same.

Pročitajte još: INDIJANSKA salata je energetska BOMBA, sada je trenutak da je PROBATE!

Prvi seks
Danas se prvi ciklus javlja već sa 10, 11 godina, a prvi seksualni odnos se dešava sa 15 ili 16 godina.

 - Devojčicu treba učiti da upoznaje svoje telo još od ranog puberteta, a to podrazumeva da joj treba objasniti šta je menstruacija, do kakvih telesnih promena dolazi pre ciklusa, a koje se odnose na pupljenje grudi, bol u predelu bradavica, pojava stidnih dlačica... - objašljava ginekolog primarijus dr Biljana Živaljević.

Čim počne pubertet počnite i razgovor o promenama u telu deteta.

Mada bi ovo trebalo da bude uobičajeni vid komunikacije, praksa, nažalost, pokazuje nešto sasvim drugo. Nažalost, ginekolozi se još sreću sa primerima gde devojčica misli da je dobijanje menstruacije nešto nečisto, zbog čega se stidi. Zato je izuzetno važno da sa pojavom prvih znakova puberteta roditelji razgovaraju sa decom oba pola i objasne im šta je pubertet, prva menstruacija ili prva erekcija.

- Prvi pregled se preporučuje sa dobijanjem ciklusa, a podrazumeva više razgovor sa ginekologom u prijatnoj atmosferi o temama koje mama eventualno nije objasnila - ističe dr Živaljević.

Prvi pregled je najvažniji Foto: Depozit

Tek sa stupanjem u prvi seksualni odnos, devojka treba da dođe na kompletan ginekološki pregled. Taj pregled obuhvata kolposkopiju, odnosno pregled grlića materice, papa test, vaginalni bris i ultrazvučni pregled stomaka.

Posle prvog seksa sledi prvi pravi pregled.

- Na prvi pregled obično dolaze uplašene, a izuzetno je važan, jer od njega zavisi kako će brinuti o svom reproduktivnom zdravlju. Za njih je u tom trenutku od presudne važnosti obavezno korišćenje prezervativa dok se dobro ne upoznaju sa partnerom. To je jedina sigurna zaštita istovremeno od seksualno prenosivih bolesti, kao i od neželjene trudnoće - zaključuje dr Živaljević.

Pročitajte još: Imate problema sa NESANICOM! Jedan KUĆNI TRIK je uspešno rešava

Vrlo važan korak je edukacija o kontraceptivnim metodama. Tu spadaju kontraceptivne pilule, lokalna kontraceptivna sredstva, spirala... Za period puberteta i adolescencije najbitniji je prvi razgovor majke i ćerke o pubertetskim znacima, kao i prvi ultrazvučni pregled nakon prve menstruacije, ukoliko su bolne, neuredne ili neuobičajene po obimu i dužini krvarenja.

Takođe je izuzetno važan i kompletan ginekološki pregled pre ili odmah nakon stupanja u prvi seksualni odnos.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas