Oglas
· · Komentari: 0
NAUKA

Govorite više jezika? Evo kako to UTIČE NA VAŠ MOZAK

Što više koristite drugi jezik, vaš mozak se suptilno ponovno pokreće i povećava aktivnost.

1603795460_Depositphotos_6317868_s-2019.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Možda je vreme da se prisetite nemačkog ili italijanskog jezika koje ste učili u srednjoj školi, jer poznavanje dva jezika može održati mozak zdravijim.

Elen Bjalistok sa Univerziteta Jork u Torontu, koja je sprovela  ovo istraživanje, tvrdi da poznavanje više od jednog jezika pomaže mozgu da se ''ponovo pokrene''.

Pročitajte još: Znate one ljude koje svi vole? Evo kako im to polazi za rukom

- Što više koristite drugi jezik, to postajete bolji u njemu. To nije iznenađujuće, ali zajedno s tim, što više koristite dva jezika, vaš mozak se suptilno ponovno pokreće. Verujem da to ima efekta na stepen pažnje. To je zapravo suština spoznaje, na taj način znamo čemu treba da posvetimo pažnju - objasnila je Elen.

Iako možda čovekov mozak može da se učini ''zdravijim'', Tamar Golan s Kalifornijskog univerziteta San Dijego, objasnila je činjenicu da dvojezičnost ne može spriečiti da se Alchajmerova bolest dogodi. Budući da ne postoji poznati uzrok bolesti, ne postoji ni način kako je sprečiti.

Poznavanje dva jezika odlaže dobijanje Alchajmera
Istraživanje procesa starenja mozga pokazalo je da su penzioneri koji znaju dva jezika, Alchajmerovu bolest razvili četiri do pet godina kasnije, od penzionera koji znaju samo jedan jezik.

Pročitajte još: SRBI će biti razočarani: Ovo su NAJPRIVLAČNIJI JEZICI na svetu

- Dvojezičnost ne sprečava da obolite od Alchajmerove bolesti, odnosno ne sprečava da se dogodi oštećenje mozga ako imate bolest. Ono što čini je da vas pokreće da i dalje funkcionišete, čak i kad imate oštećenja na mozgu - objasnila je.

Međutim, Bialistok veruje da, što duže govorite dva ili više jezika, na mozgu će da se vidi više promena.

- Što ranije počnete da koristite dva jezika, to će promene biti veće. Što je vaše dvojezično iskustvo svakodnevno intenzivnije, to su promene veće, tvrdi naučnica.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas