Oglas
· · Komentari: 0
KORISNO

Greške u vaspitanju koje dovode RODITELJE i DECU u ozbiljan problem!

Vaspitanje dece u današnje vreme nije lako.

1608630849_Depositphotos_15826357_s-2019.jpg
Foto: Depozit
Oglas

Britanska dadilja i pisac, Ema Džener, iza sebe ima 20 godina profesionalnog isustva, koja je stekla radom na dva kontinenta.

Ema ozbiljno strahuje zbog načina na koji se danas vaspitavaju deca i izdvaja pet problema koje smatra značajnim.

Pročitajte još: Ako se dete PLAŠI MRAKA, postoji pet mogući rešenja za prevazilaženje straha!

Plašimo se sopstvene dece

Deca imaju previše kontrole nad roditeljima, a to pokazuje jednostavan test sa šoljicom, kaže Ema.

- Ako majka sipa detetu mleko u plavu šoljicu, a ono kaže da hoće da pije iz druge šolje, pažljivo posmatram kako roditelj reaguje: U većini slučajeva požuri da prespe mleko u drugu šolju, dok dete ne pobesni. Velika greška! Čega se plašite, mame?

Pročitajte još: Stručnjaci objasnili: Zašto je loše da ljubite decu u usta

Ne očekujemo puno

Kad se deca loše ponašaju, bilo na javnom mestu ili u četiri zida, roditelji slegnu ramenima u stilu "Pa, takva su deca".

Foto: Depozit

- Verujte mi, ne moraju biti takva - kaže Ema, dodajući da su deca daleko sposobnija nego što roditelji smatraju, bilo da se radi o manirima, poštovanju starijih, kućnim poslovima, darežljivosti ili samokontroli.

Ne prihvatamo mišljenja i savete drugih

Nekada su vozači autobusa, nastavnici, prodavci i ostali roditelji imali "pravo" da upozore dete koje se loše ponaša. Oni su bili oči i uši roditelja koji nisu prisutni, i svi su radili s istim ciljem: podizanje pristojnih dečaka i devojčica. Oni su bili podrška roditeljima. Danas, kada se neko ko nije roditelj usudi da opomene dete, mama i tata polude.

Pročitajte još: Test za trudnoću, star čak 3.400 godina, POUZDAN je i OTKRIVA pol bebe

NJihovo dete je savršeno

Napašće nastavnika umesto da kazne dete koje je bilo bezobrazno na času. A nimalo ne pomaže to što danas roditelji sude jedni drugima, umesto da se podržavaju.

- Kada vide da nečije dete besni, svi osuđuju mamu koja ga disciplinuje, a trebalo bi da kažu: "Hej, u pravu je, postavlja detetu granice, a to ne ide lako! - objašnjava Ema.

Oslanjamo se na prečice

- Divno je što roditelji imaju razne elektronske naprave da im pomognu tokom putovanja i kod lekara. Danas su roditelji zauzetiji nego ikad ranije, i uvek sam za to da im se olakša kad je potrebno - kaže ova iskusna dadilja. Ali ova pomagala su iskušenje za roditelje, koji počinju da ih koriste sve češće, pa deca ne nauče da se zabavljaju sama.

Pročitajte još: Znaci koji upozoravaju da on ima problema sa alkoholom!

Dečje potrebe uvek na prvom mestu

Foto: Depozit

Dobro je što su deca roditeljima prioritet. Ali danas, to je otišlo predaleko, upozorava Ema, jer roditelji zanemaruju svoje potrebe i svoje mentalno zdravlje zbog svoje dece.

- Stalno viđam mame koje iznova i iznova ustaju iz kreveta da udovolje detetu. Ili tate koje sve ostavljaju da bi otrčali po piće za svoju žednu ćerku.

Sasvim je normalno da onaj tata kaže: - Naravno da možeš da dobiješ vodu, ali tek kad naiđemo na sledeću slavinu. Reći "ne" s vremena na vreme nije nimalo loše, kao ni tražiti od deteta da se samo zabavlja dok vi odete u toalet ili pripremite ručak.

Pročitajte još: Ispecite ili napravite UKRASE, neka dete ukrašava JELKU, jer je to VAŽNO

- Plašim se da će, ako ne počnemo da ispravljamo greške, naša deca porasti u samožive, nestrpljive i bezobrazne odrasle osobe. To neće biti njihovom krivicom, nego našom. Nikada ih nismo učili drugačije niti smo više od toga očekivali od njih.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas