· · Komentari: 0
PAŽNJA

Gubitak nokta, žuljevi, modrice na prstima...Ovo su samo neki od BROJNIH posledica nošenja uske i male obuće

Danas se za lepotu mora pretrpeti, te tako neretko čujemo i vidimo da neko nosi veliku ili usku obuću, koja ako se nosi duži period može naštetiti zdravlju prstiju.

1618236854_Depositphotos_167773062_s-2019.jpg
Foto: Depositphotos

Kažu da je lepota bol. Međutim, guranje stopala u onaj savršen par cipela koje se ne uklapaju u potpunosti može  oštetiti zdravlje nogu, i više nego što mislite. Pronalaženje pravog para cipela za noge važan je način održavanja vašeg celokupnog zdravlja i blagostanja.

Pročitajte još: Postoje 4 tipa spavanja: "LAV" je ranoranilac, "MEDVEDU" je potreban popodnevni san, a tu su i "DELFIN" i "VUK"!

Nošenje premale cipele može dovesti do problema poput deformisanih prstiju, plikova, ravnih stopala i stanja na nogama, uključujući bunionice. Redovnim nošenjem usko obuće, takođe možete rizikovati razvoj dugotrajnog gubitka hrskavice u zglobovima stopala, kao i bolove u peti u stopalu poznate kao metatarzalgija.

Brinite o zdralju nožnih prstiju

Pročitajte još: Trikovi za sigurne rezultate: Hranite se zdravo i jeftino

Još jedno stanje izazvano nošenjem neprikladnih cipela je čekićasti prst, koji se obično javlja kada nožni prsti počnu da se uvijaju, a ne da leže ravno. Osim što uzrokuje značajan bol, čekićasti prst može oslabiti i mišiće pričvršćene za stopalo.

Nošenje malih cipela može dovesti do ozbiljnih stanja

Prema izveštaju, uobičajeni znakovi da biste mogli nositi cipele pogrešne veličine uključuju modrice na noktima, gubitak noktiju, žuljeve i iritacije kože na nogama. U ozbiljnijim slučajevima, redovno nošenje premale cipele može dovesti do bolnog i često nepovratnog stanja koje se naziva periferna neuropatija. Simptomi ovoga mogu da uključuju igle i stopala, a prema studiji iz 2017. godine, periferna neuropatija je povezana sa odraslima koji nisu nosili cipele odgovarajuće veličine, piše "The List".

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.