· · Komentari: 0
ISTORIJA

Hemija, nafta, eukaliptus - ništa nije pomagalo! Ova RIBA je spasla milione života

Raznih spomenika ima na ovom svetu, zasluženih i nezasluženih, a u Sočiju su ga 2010. podigli - ribi.

1606912094_1_24217.jpg
Spomenik Foto: Treće oko

Radi se posebnoj vrsti, gambuziji, koja je ovaj region spasila od - malarije. Zahvaljujući ovim malim slatkovodnim ribama, koje mogu preživeti i u slanoj vodi, crnomorsko obalsko područje "očišćeno" je od komaraca koji su prenosioci bolesti.

Pročitajte još: Da li je NEFERTITI PREVARA STOLEĆA? Pet neporecivih DOKAZA to tvrdi!

Bronza!
Skulptura je izrađena od bronze, inicijator je bio biznismen Anatolij Medvedev, a spomenik koji je postavljen u centralnom parku Sočija koštao je lokalne preduzetnike 3.000 evra.

Ova oblast je početkom 20 veka bila močvarno područje, sa "oblacima" malaričnih komaraca, pa su gambuzije donete da bi pojele larve komaraca. Od sredine 1950-tih nijedan stanovnik Sočija nije se razboleo od malarije. Inače, zbog pomoći u borbi protiv ove bolesti, spomenici gambuziji podignuti su i na Korziki i u Izraelu.

Naftom ih uništili!

Sistematska borba protiv malarije započeta je u regionu Sočija tek 1920-ih, na inicijativu bakteriologa-malariologa, zaslužnog lekara Sovjetskog Saveza Sergeja Jurjeviča Sokolova.

Mali i opasan Foto: Depozitfoto

Tokom tri decenije uspostavljen je efikasan sistem za iskorenjivanje malarije na obali, i pristup je bio kompleksan: za stanovnike grada organizovano je lečenje na 13 punktova; vodene površine bile su prekrivene filmom ulja, benzina ili kerozina, da bi larve komaraca uginule zbog nedostatka vazduha, redovno su zaprašivane zelene površine rastvorom na bazi bakar sulfata..

Pročitajte još: Košta 40 dinara i PROVEREN je zimski ruski lek za podizanje imuniteta

Koristili su i biološko oružje - stabla eukaliptusa, koja su sađena u blizini močvara i drugih vodenih površina. Ovim biljkama je dotrebno mnogo vode da bi se razvile, pa su brzo isušile rezervoare koji su pogodovali komarcima.

I danas gaje ove ribice i poštuju ih.

Međutim, glavnu ulogu u pobedi nad malarijom odigrala je, prema rečima samog lekara, mala riba koja neverovatnom brzinom "tamani" larve komaraca. Za borbu protiv malarije bio je potrebno preko 30 godina, i 1956. je bila prva godina u istoriji Sočija tokom koje nije zabeležen nijedan slučaj malarije.

Pročitajte još: RUSKI lekar Torsunov tvrdi: Lezite na vreme, u suprotnom – vaša INTELIGENCIJA OPADA

Ipak, stanovništvo ovog područja i dalje je oprezno, pa je pokrenut projekat "Gambuzija - zlatna ribica Sočija". U aprilu 2016. godine, na Svetski dan Zemlje, u Ekološko-biološkom centru je opremljeno šest kontejnera sa vodom za uzgoj gambuzije, i puštena je u vodotokove prva serija od 100 komada. Od maja do jula 2019. podeljeno je više od 2.500 hiljada mlađi gambuzije.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.