Oglas
· · Komentari: 0
SPOMENICI

Da li ste znali da na svetu postoji čak 6 Kipova slobode i to nije sve: Evo saveta šta bi trebalo obavezno da posetite

Verovali ili ne, mnoge čuvene statue širom sveta imaju svoje kopije, pa čak i po tri-četiri

Depositphotos_15862881_s-2019.jpg
Foto: Depozit
Oglas

Da li ste znali da se originalni Kip slobode ne nalazi u NJujorku, već Parizu? Reč je radnom modelu po kojem je rađena velika sestra koju su Francuzi poklonili Amerikancima 1886. godine.

Pročitajte još: Jeste li čuli za UBUD VILE? Dan u njima košta 1.000 evra, a ponuda je neverovatna (Foto/Video)

Dakle, pravi Kip slobode se nalazi na ostrvu na Seni, a visok je nešto više od 11 metara. Ovo ne bi bilo zanimljivo da u Parizu ne postoji još četiri Kipa slobode! Drugi se nalazi u zapadnom delu vrta Luksemburg, treća u Muzeju Orsej, a četvrta u muzeju u Trećem arondismanu. Najveći francuski Kip slobode je na desnoj obali Sene kod mosta Alma. Tačnije reč je samo o vatri koja je iste veličine kao njujorška i to je spomenik posvećem princezi Dijani koja je nedaleko stradala.

I Miloska venera se može videti u desetak vrtova i muzeja, negde i sa obe ruke, ali samo je jedna original i nalazi se u Luvru.

Ni Amerikanci nisu ostali dužni Parižanima pa su u Las Vegasu napravili repliku Ajfelovog tornja koja je upola manja od originala. Treći Ajfelov toranj se nalazi u Tokiju, a treći, najverniji originalu jer je izgrađeni istovetan park, krasi kineski grad Tiandušen.

Diktatorov Hrist
Lisabonski Hrist je u Almadi postavljen 1959. godine posle posete kardinala koji je bio oduševljen skulpturom. Predsednik Salazar je sa oduševljenjem prihvatio ideju.
Hrist sa visine štiti dva grada: Rio i Lisabon.

I najčuvenija skulptura Hrista koji raširenim rukama štiti Rio de Žaneiro ima manjeg brata. Naravno, nalazi se u Lisabonu. Tačnije, sa druge strane reke Težo (karta za trajekt je 1,5 evro) gleda ka Lisabonu i štiti portugalsku prestonicu. U Riju se do Hrista stiže žičarom, a u Lisabonu postoji ekspres lift koji za šest evra vodi do vrha sa kojeg se po sunčanoj strani pruža pogled do Sintre. Razlika sa Hristom iz Rija je u tome što je lisabonski, ustvari, religiozni centar.

Pročitajte još: Nema više PROKLETSTVA: Najlepši egipatski DEČAK dobija muzej, a cena ulaznice neočekivano niska

I lepi Mikelanđelov David ima nekoliko blizanaca. Tačnije, samo u Firenci "žive" trojica. Original se nalazi pod krovom Galerije akademije Firence, drugi je na čuvenom Trgu Vekio i treći, od bronze, ima najleši pogled, jer je smešten na Trgu Mikelanđelo odakle se vidi Firenca kao na dlanu.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas