· · Komentari: 0
KOMARCI

Idete u prirodu? NIKADA ne stavljajte PARFEM, a ako vas nešto UBODE uradite ovih 5 STVARI

Komarci izazivaju posebnu pažnju, jer prenose infekciju virusa sisanjem krvi čoveka i životinja. Međutim, to ne rade svi!

1595155362_komarac.jpg
Foto: Piksabej

To zapravo radi zaražena ženka koja polaže jaja u vlažnu zemlju, dok se mužjak hrani biljnim sokovima i posle oplodnje brzo ugine.

Pročitaje još: Može da spreči KANCER? U LETNJIM MESECIMA najviše jedemo ovo povrće, a nismo znali sve njegove PREDNOSTI

Ona prilikom uboda izlučuje sadržaj svojih pljuvačnih žlezda, koji sprečava zgrušavanje krvi. Crvenilo i otok na koži su posledica alergijske reakcije organizma, upravo na proteine pljuvačnih žlezda. U uobičajenim okolnostima, svrab i druge promene na koži traju najduže dva dana. Ponekad, posebno kod dece, može da se pojavi i ozbiljna alergijska reakcija u vidu otoka i crvenila.

Žaoka se pažljivo vadi Foto: Depozit
Antihistaminici se koriste samo u jednom slučaju.

Može da se javi i uvećanje limfnih žlezda ili temperatura. U takvoj situaciji treba primeniti antihistaminike kreme kao i antihistaminske preparate za oralnu upotrebu.

Stariji od 60 godina sa hroničnim bolestima mogu dobiti upalu mozga.

- Kod jednog procenta zaraženih može da se javi i klinička slika upale mozga, poznate kao meningoencefalitis - kaže dr Aleksandar Adamović, dermartolog.

Obično se javlja kod starijih od 60 godina koji imaju prateće hronične bolesti. Zato su važne preventivne mere - postavljanje mreža na prozorima, nošenje dugačkih rukava, nogavica i kapa.

Stavite hladan oblog ili led na levu šaku i popijte antihistaminik Foto: Depozit

Kada boravite u prirodi ne stavljajte parfem i ne nosite garderobu jarkih boja, jer to insekte privlači. Na otvorenom treba nositi odeću dugačkih rukava, pantalone sa nogavicama, zatvorenu obuću, a ne papuče.

Nosite dugačke rukave i zatvorenu obuću.

Osobe koje su znaju da su sklone alergijama ne treba da budu same prilikom planinarenja, vožnje čamcem i plivanja, jer im može zatrebati pomoć.

Pročitajte još: Gde su pale KAPI KRVI, tu je nikla... Volite pesmu KALJINKA, a ne znate o čemu peva i KOLIKO je LEKOVITA

Kod uobičajenih reakcija možete i sami sebi da pomognete:

  1. Na mesto uboda sklonite žaoku da se otrov dalje ne širi.
  2. Ne stiskajte mesto ujeda, jer će otrovući dublje u organizam.
  3. Mesto uboda operite i stavite antiseptik.
  4. Nanesite krem sa hidrokortizonom i sterilan zavoj.
  5. Ako ima otoka stavite led ili hladan oblog i uzimajte antihistaminik.
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.