Oglas
· · Komentari: 0
Puška Henri X .44 Magnum

Ikona vojnika Severa i Juga pokorava tržište 21. veka (FOTO)

Vek i po nakon nastanka, polužne repetirke ne gube na popularnosti i upotrebljivosti, a inovativni pristup američkog proizvođača obezbedio im je konkurentnost među savremenijim konstrukcijama

1604572437_henri-x.jpg
henri-x - Foto: Oleg Volk
Oglas

Na specijalizovanom sajmu “Šot Šou” održanom počtkom godine u Las Vegasu bilo je mnogo novotarija koje će se ubrzo zaboraviti, a jedno unapređenje poznate platforme je podstaklo mnoge zaljubljenike da ponovo razmotre proširenje svog arsenala.  

Pročitajte još:  Adrenalinski izazov - u lov na afričkog bivola puškom skromne kinetičke energije

Ova puška nema klasinu mehaničku kočnicu. NJen jedini sigurnosni sistem je što je opaljenje nemoguće ukoliko obarač nije povučen do kraja, a eksterni oroz zapet, foto: Oleg Volk

U pitanju je vrlo interesantna modifikacija puške sa polužnim sistemom repetiranja koje je predstavila američka kompanija “Henri Repiting Arms”. Američki korisnici sugerisali su fabrici “Henri”, sa kakvim problemima su se susretali proteklih decenija kod puške lever ekšn sistema, kao i kako bi se poboljšala njena efikasnost što je firma ozbiljno shvatila I napravila Henri Model X. 

Osluškivanje tržišta 

Za početak, mehanički nišani su zamenjeni “Hi-viz” insertima sa fiber optičkim cevčicama, a punjenje puške municijom se sada obavlja kroz otvor lociran sa bočne strane sanduka. Oružje je fabrički opremljeno sintetičkim kundakom sa M-LOK nadogradnjom i pištoljskim rukohvatom, a promenjen je i oblik poluge za repetiranje. Nova serija pušaka Big Boj Iks se nudi u revolverskim kalibrima .44 Magnum, .45 Colt i .357 Magnum/.38 Special.

Serija pušaka Big Boj X se nudi u revolverskim kalibrima .44 Magnum, .45 Colt i  .357 Magnum/.38 Special, foto: Oleg Volk

 Cevi su duge 17,4 inča (44 cm) sa korakom uvijanja 1:20, a kapacitet tubularnog magacina je sedam metaka. Ukupna masa praznog oružja je 3,3 kg, a tržišna cena je 970 dolara u osnovnoj konfiguraciji koja podrazumeva i Pikatini šinu za montiranje optičkih nišana. 

Olegov test 

Ovakvim oružjem sa lakoćom mogu da rukuju i dame, foto: Oleg Volk

Naš dugodišnji saradnik i prijatelj Oleg Volk je nedavno nabavio puške Henry Model X u kalibrima .44 Magnum i patronskom .410. Prema njegovim rečima, samo punjenje kroz bočno pozicionirana “vratanca” novog tipa je vrlo lagodno sve do punog kapaciteta. Stojećim stavom i gađanjem upotrebom mehaničkih nišana, najpre je angažovao mete na razdaljini od 25 jardi, što je uobičajeno kada se koristi revolver tog kalibra i pogoci su bili izvrsno grupisani, što je posledica opšteg kvaliteta konstrukcije, dobro uklopljenih radnih delova mehanizma, preglednih nišana i odlično ergonomski rešenog odbojnika kundaka koji amortizuje trzaj i strelac krajnje relaksirano pristupa ispaljivanju sledećeg hica. 

Oleg Volk je municijom užikog “Prvog partizana” kalibra .44 Magnum sa zrnima JHP mase 240 grejna ostvario rezultate koji su ga lično oduševili, foto: Oleg Volk

Oleg je detaljno proučio sva unapređenja i posebno je pohvalio ujednačen i jasno definisan otpor okidača, te znatno kraći hod poluge naniže tokom procesa repetiranja. Ova puška nema klasičnu mehaničku kočnicu, već je jedini sigurnosni sistem to što se opaljenje ne može izvršiti ukoliko obarač nije povučen do kraja, a eksterni oroz zapet. Dakle, tipična nehotična opaljenja usled pada oružja na čvrstu podlogu kada je metak u cevi su isključena. 

Odlična PPU municija 

Prijatno smo se iznenadili kada nam je Volk saopštio kako je municijom užičkog “Prvog partizana” kalibra .44 Magnum sa zrnima JHP mase 240 grejna ostvario rezultate koji su ga lično oduševili. Jer, Oleg je njom ostvario grupe od 2 MOA, što je u rangu kvalitetnih pušaka obrtnočepnog zatvarača i kalibara znatno većeg energentskog potencijala i položenije putanje zrna. Koristio je nama slabije poznatu optiku "Skinner" uvećanja 1-6 puta, a ukupna ocena sistema oružje-metak jeste kako vredi mnogo više nego što košta. 

Oružje je fabrički opremljeno sintetičkim kundakom i pištoljskim rukohvatom, a promenjen je i oblik poluge, foto: Oleg Volk

Postavlja se naše uobičajeno pitanje kome je namenjena ova i ovakva puška, odnosno iz kojih razloga bi ovo moglo biti oružje nečijeg izbora u odnosu na neke druge konstrukcije i kalibre? Rekreativno streljaštvo je polje primene gde upravo puške kao što je Henry Model X u kalibru .44 Magnum, bez dileme predstavljaju izbor koji uključuje i emocije, pa upotreba predstavlja pravi užitak za oružarske sladokusce.  

Duh Divljeg zapada 

Sam estetski izgled i evociranje uspomena na vestern tekovine, način punjenja i repetiranja puške, te na kraju osećaj koji korisnik ima kada ispali ovako potentno zrno velikog kalibra je priča za sebe. Metak .44 Magnum naše domaće fabrike je izuzetno kvalitetan, ali revolverima tog kalibra srazmerno malo strelaca može da uspešno ovlada i najčešće se iole duže gađanje pretvara u zamor i opterećenje.

Savremena verzija za 2020. godinu je na zahtev tržišta dobila brojne korisne dodatke, foto: Oleg Volk

Kada se ta municija koristi iz ovakve puške, čak i strelci slabije telesne konstitucije ostvaruju znatno bolje rezultate, a proces gađanja se pretvara u zabavu. 

Pročitajte još: Koliko se trzaj lagane puške pri ispaljivanju snažne municije, razlikuje od kopita mazge koja se rita?

Oleg je na svoju pušku montirao optiku Skinner uvećanja 1-6X, foto: Oleg Volk

Uzevši u obzir sve, nije ni čudo što u oružarskom raju SAD upravo ova i ovakva puška predstavlja pravi hit nakon opisanih unapređenja. Vremešna šarmantna dama ostaje elegantna i dopadljiva i posle vek i po postojanja, znalački joj je udahnut novi dah života. 

Milan Milanović 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas