· · Komentari: 0
druge primene

Imate višak BOSILJKA: Evo šta sve možete da uradite

Bosiljak je biljka koju možemo naći u sve više bašti u našoj zemlji. NJeni aromatični listovi se koriste u ishrani i predstavljaju neizostavan sastojak pesto sosa, obroka sa paradajzom i mnogih drugih jela, najčešće mediteranske kuhinje.

1601809328_Depositphotos_44093599_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Ukus koji poseduje, međutim, nije jedina stvar koja čini bosiljak specijalnim. On ima antiinflamatorno dejstvo, pun je antioksidanata, i može da se koristi kao analgetik da vam opusti mišiće i umanji bol. Ako preko listova bosiljka polijete vrelu vodu i udahnete nastalu paru možete čak i da smanjite simptome glavobolje.

Bosiljak se koristi u tretmanima protiv akni. NJegova antiseptička svojstva smanjuju inflamaciju i crvenilo kože kada se nanese na nju, ali i kada se konzumira. Ovu biljku možete takođe da iskoristite za jačanje imuniteta tako što ćete od njenih listova napraviti čaj. Bosiljak sadrži bioflavonoid apigenin, koji je poznat po svom pozitivnom uticaju na ljudski organizam.

Pročitajte još: RUSKI lekar preporučuje ŠLJIVOVICU i KAJMAK za JESENJU BOLEST

Višak listova bosiljka uvek možete staviti u koktele, kao što su džin tonik i mohito. On će takođe oplemeniti ukus i bezalkoholnih pića, kao što su ledeni čaj od limuna ili kisela voda. Leti je dobra ideja staviti listove bosiljka zajedno sa vodom u posudu za pravljenje leda. Posle kada ožednite, kocke leda možete staviti u običnu vodu i dobiti savršeno letnje osveženje, uz sve dodatne zdravstvene beneficije ove namirnice.

Pročitajte još: Jedite ga, MAŽITE, pijte, jer SMANJUJE BORE!

Ako baš ne znate šta ćete sa viškom bosiljka, a ne biste želeli da ga konzumirate, stavite ga u vašu kupku i uživajte u njegovom mirisu dok se opuštate u kadi.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.