· · Komentari: 0
ZLATO

ISPIRANJE ZLATA u Peku - Treba vam samo lopata, ispitak i sreća! (VIDEO)

Reka Peka u svom koritu skriva neobično bogatstvo – sitne čestice zlata.

1620120516_Untitled.png
FOTO: Print Screen/You tube/ Televizija Galaksija 32

U mnogim hronikama i putopisima pominju se zlatne čestice u reci Pek i na okolnim brdima. Feliks Kanic, navodi da se Kučevo, mesto kroz koje prolazi Pek, nekada zvalo Starozlatija.

Pek izvire u podnožju Crnog Vrha i uliva se u Dunav kod Velikog Gradišta. Teče Volujskom klisurom oivičenom bukovom šumom.

Za ispiranje su vam potrebni: Kramp, lopata, ispitak i sreća!

 Intenzivna eksploatacija zlata iz rečnih nanosa Peka počela je dolaskom Rimljana.

Pročitajte još: Od čega je, zaista, umro Isus Hrist i da li je tačno da je Stefan Nemanja poklonio "longinovo koplje"?

Kralj Aleksandar Karađorđević je, početkom tridesetih, eksploatisao zlato kod Neresnice, u blizini Kučeva. Ogromni bager akcionarskog preduzeća „Neresnica-Glogovica" u kome je Aleksandar Karađorđević bio većinski vlasnik, izvlačio je između 25-32 kg čistog zlata mesečno.

Zlatonosne reke u Srbiji
Rasina kod Kruševca, Resava kod Despotovca i Pek kod Kučeva.

Tradicionalo, ispiranje zlata vrši se pomoću dve osnovne alatke: pralište – uređaj sa posebnim pregradama za zadržavanje zlata uz odstranjivanje krupnijeg materijala, i ispitak – drvena ili plastična posuda u koju se stavlja pročišćeni sadržaj iz prališta.

Ispiranjem pomoću vode, ispitakom se uklanja najsitniji otpadni materijal, kao  i manje vredni minerali i metali,  da bi na kraju ostale samo čestice zlata. 

Zakon u Republici Srbiji dozvoljava svakom građaninu ispiranje zlata.

U celoj tehnici ispiranja zlata, najvažnije je da naučite kako se rukuje ispitakom.

Udruženje "Zlatno runo" se trudi da sačuva tradicionalan način ispiranja zlata od zaborava.

Pročitajte još: Ko je gradio piramide na Tenerifama: MASONI ili mitski narod Guanča koji su ostavili mumije?

Kažu iz udruženja da je po zakonima Republike Srbije dozvoljeno ispiranje zlata svakom građaninu koji želi to da radi.

Na pitanje šta je sve potrebno za ispiranje, poručuju - Kramp, lopata, ispitak, čizme i sreća!

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.