· · Komentari: 0
SAVETI

Isprobajte ove 4 JOGA poze za lečenje artritisa

Artritis se smatra hroničnim inflamatornim poremećajem koji najjčešće pogađa ruke i stopala.

1618762642_Depositphotos_253183206_s-2019.jpg
Foto: Depositphotos

Međutim, stvari su se u velikoj meri promenile i sve mlađe generacije postaju žrtve ove bolesti. Štaviše čini se da su žene znatno osetljivije po pitanju artritisa. Jedan od glavnih uzroka pojave ove bolesti je nedostatak istezanja i vežbi za zglobove u dnevnoj rutini jedne savremene žene.

Pročitajte još: Zaboravite na vodu posle treninga, popijte OVO piće i sagorećete masti

Artritis se smatra hroničnim inflamatornim poremećajem koji najjčešće pogađa ruke i stopala. Ovo stanje utiče na sluznicu vaših zglobova, uzrokujući bolno oticanje koje može dovesti do erozije kostiju i deformacije zglobova. Glavni simptomi artritisa su otečeni zglobovi, prekomerni umor, iscrpljenost, ukočenost kao i opipljivi čvorovi pod kožom. Artritis je podmukla bolest koja prvo napada manje zglobove poput onih na rukama a da bi se postepeno širila po telu.

Pročitajte još: Jača ramena, smanjuje celulit... Zašto treba da PRESKAČEMO VIJAČU?

Kako biste se efikasno izborili sa artritisom i oslobodili se bolova koji mogu postati samo još intenzivniji, predlažemo vam da isprobate ove joga asane.

1. Poza deteta

Poza deteta je jedna od najjednostavnijih vežbi joge koju sa lakoćom mogu da izvode i početnici. Ova je poza idealna za zagrevanje pre malo intenzivnijih vežbi jer isteže celo telo i opušta ukočene delove. Potrebno je da kleknete, i da blago razmaknete kolena. Potom spuštajući zadnjicu na pete, ispružite ruke ka napred dok vam grudi ne dotaknu kolena. Glava treba da vam je oslonjena na stručnjaču za vežbanje. Ova vežba povećava opseg pokreta vaših kolena i zglobova u ramenom pojasu.

2. Kolena na grudima

Ova poza se smatra idealnom za otvaranje kukova. Posebno je pogodna pri lečenju tegoba u želucu i ublažavanja bolova u kolenima. Potrebno je da legnete na leđa i da savijete kolena povlačeći ih ka telu. Zatim obema rukama povucite kolena ka grudima i blago se ljuljajte s boka na bok. Potrebno je u ovom položaju da ostanete od 30 – 60 sekundi.

Pročitajte još: Koliko je vežbanje dobro za PAMĆENJE? Rezultati će nas pokrenuti

3. Poza most

Ovo može biti izazovna poza za početnike kao i za sve one koji pate od jakih bolova u predelu zglobova izazvanih artritisom. NJenim izvođenjem jačate zglobove na prstima, ramenima, ujedno otvarajući grudni koš i istežući kukove. Za izvođenje ove vežne treba da legnete na pod i da savijete kolena i laktove. Ruke treba da su vam iznad glave i da imate stabilan oslonac dok se podižete u pozu mosta. Snagom stopala i šaka treba da formirate pozu mosta i da držite ovaj položaj najmanje 30 sekundi.

Pročitajte još: Jednostavan TEST kojim ćete proveriti u kom su stanju vaši MIŠIĆI

4. Poza goluba

Poza goluba vašem telu obezbeđuje neverovatan nivo istezanja. Ona je savršena za otvaranje kukova, pri čemu deluje na sva zglobna područja vašeg tela. Specifična je po tome što jača predeo prepona što je posebna pogodnost za žene. Ovu pozu započinjete u četvoronožnom položaju, a vaš sledeći korak je savijanje jedne noge u kolenu i njeno izbacivanje ka napred, sa istovremenim ispravljenjem druge noge i njenim zabacivanem unazad. Ruke u ovom položaju treba da su vam visoko zabačene iza glave a dlanovi spojeni.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.