· · Komentari: 0
trudnoća

Istine i zablude o trudnoći – kada se koristi folna kiselina, koji šampon je dozvoljen, ali i još puno toga!

Između brojnih zabluda o trudnoći krije se i po neka istina.

1631789497_pregnant-6178270_1280.jpg
Foto: Pixabay

Svakoj trudnici je frustrirajuće da sluša brojne savete koji nemaju puno logičnih razloga za primenu. Umesto da se bezpogovorno veruje u sve priče treba otkriti šta je od tvrdnji istinito, a koje svojom primenom mogu i da naškode.

Folna kiselina – koliko je zaista važna?

Zdrava trudnica će imati veće šanse da vodi zdravu trudnoću.

Zabluda je da folna kiselina nije važna jer je ključna za pravilan razvoj neuralne cevi koja vezuje kičmu i mozak kod fetusa. Ona pomaže sintezi DNK što donosi pravilni razvoj materice i pravilan razvoj organa u telu bebe.

Brokoli, spanać, zrna soje, citrusi… su bogati folnom kiselinom, ali se ona teško resorbuje iz hrane. Na ovaj način se prosečno dnevno unese samo oko 200 mikrograma, a u tokom drugog stanja je potrebna duplo veća doza. Zbog svih ovih razloga je folna kiselina neophodna kao suplement i treba se unosi i pre začeća, ali i u prva 3 meseca intenzivnog razvoja bebe.

Da li domaći sok od maline izaziva alergiju kod trudnice?

Još jedna zabluda u nizu je da nije zdravo da se domaći sok od maline pije u trudnoći.

Maline sadrže vitamine, eterična ulja i omega – 3 masne kiseline i kao takve su idealne za konzumaciju u trudnoći. Neće dovesti do pojave alergije niti će naškoditi bebi na bilo koji način.

Domaći sok od maline je korisno piti u trudnoći, nema konzervans niti drugu hemiju, a osvežava i deluje kao prirodan dijuretik. Oprez je potreban samo kod unosa prekomerne količine jer se trudnici preporučuje 1,5L tečnosti što sokova što vode, pa ne treba piti više od 1 čaše dnevno ovog napitka.

Šamponi za kosu za trudnice – da li mogu da ugroze trudnoću?

Zabluda je da šamponi za kosu mogu da ugroze trudnoću, ali je činjenica da kosa svakako zahteva drugačiju negu nego inače.

Usled hormonalnih promena koža i kosa menjaju svoj izgled. Neke trudnice imaju gušću kosu, sjajniju dlaku, nekima se javlja masno vlasište, suvi krajevi, a događa se i da kosa opada više nego inače… Ovakva stanja zahtevaju da se u trudnoći šamponi za kosu prilagode novonastalom stanju kože glave i kvaliteta dlake.

Iako šamponi za kosu ne mogu da naškode trudnoći mogu da dovedu do pojave alergije i iritacije. Drugo stanje je podložnije reakciji na hemikalije pa je bolje birati blage šampone, bebi liniju i izbaciti maske i regeneratore iz upotrebe.

Trudnica jede za dvoje – velika zabluda!

U trudnoći nije dobro jesti sve što organizam poželi. Tako se stvaraju prekomerne masne naslage, raste pritisak i visina šećera u krvi. Da bi trudnoća bila zdrava, a porođaj bez komplikacija važno je paziti na ishranu. Trudnica treba da, od prvih znaka trudnoće, ima 3 glavna obroka i 2 užine uz umerenu fizičku aktivnost svih 9 meseci.

Ne treba verovati svakoj tvrdnji koja se čuje. Mnoge stvari su korisne, a svesno se izbegavaju zbog zablude o štetnosti. Važno je pratiti savete lekara, čitati proverene preporuke i trudnoća će proći bez ikakvih poteškoća.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.