· · Komentari: 0
VASPITANJE

Istraživanja jasno pokazala: Među današnjim RODITELJIMA vlada neverovatan FENOMEN

Pre pola veka roditelji se nisu posvećivali svojoj deci i puštali su ih da bez nadzora sami sazrevaju.

Depositphotos_4767996_xl-2015.jpg
Očevi su bolji od deda Foto: Depozitfoto

Uprkos mnogobrojnim obavezama i užurbanom tempu života, roditelji danas provode više vremena sa decom nego pre 50 godina.

Pročitajte još: Dozvolili ste malom detetu da gleda TV? Napravili ste veliku grešku, a shvatićete kad bude kasno

To su pokazali rezultati višegodišnje studije na univerzitetu u Kaliforniji, a među ispitanicima je bilo više od 100.000 očeva i majki iz Kanade, Velike Britanije, SAD, Danske, Francuske, Nemačke, Italije, Španije... Oni su vodili dnevnik u koji su precizno beležili dnevne aktivnosti vezane za decu.

Pročitaje još: Muškarci se češće poveravaju prijateljima, devojke se zbog toga ljute, a ne shvataju da prave veliku grešku

Studija je pokazala da su očevi sredinom šezdesetih godina prošlog veka porodici kvalitetno posvećivali dnevno oko 16 minuta, dok se 2012. to vreme povećalo na 59 minuta.

Naučnici misle da je razlog u višem obrazovanju roditelja.

Istraživanje govori da na ovakve navike utiče i nivo obrazovanja. Očevi sa završenim fakultetom dnevno posvećuju naslednicima 74 minute, a manje obrazovani 50 minuta.

Pročitajte još: Zarade velike: Spisak zanimanja koja će u budućnosti biti najtraženija

Ovakav fenomen naučnici objašnjavaju time da su roditelji danas mnogo angažovaniji u aktivnostima svoje dece, njihovim školskim i drugim obavezama... To je ujedno i pokazatelj da više vremena posvećuju porodici

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.