Oglas
· · Komentari: 0
Potvrda

Iz Oksforda stiže novi dokaz o ubrzanoj e-mobilnosti!

Za veoma kratko vreme napravljeno i prodato 11.000 "minija" na struju

1596184652_P90384520_highRes_mini-cooper-se-05-20.jpg
Foto:"Mini"
Oglas

Analitičari automobilskog tržišta kažu da je pandemija korone učinila dve krupne stvari kada je u pitanju ova grana industrije.

Prva je drastično smanjenje prodaje od kojeg će se malo kompanija brzo oporaviti i moraće da traže spas u udruživanju a druga je ubrzani proces elektrifikacije, koji je i ranije bio izvestan ( okvirno su svi najavljivali 2025. kao godinu kada će svi imati kompletne game sa hibridni, plag-in hibridni i električnim pogonima), ali je sada dobio na uzletu.

Najveći dokaz je kompanija "Tesla mortors" koja među retkima koja povećava prodaju i ne beleži gubitke. Drugi dokaz nam stiže iz Oksforda, iz Engleske, gde je u fabrici "Minija" napravljeno, posle pauze zbog korone, dakle za veoma kratko vreme 11.000 električnih verzija! I prodato!

Foto:"Mini"

"Mini e" ima nekoliko verzija. Među najtraženijima je " mini kuper SE". To je mališan dug 3.845 mm, širok 1.727 mm i visok 1-432 mm. Genijalno rešenje još od pre 60 godina sa "točkovima na krajnim ivicama vozila" donosi i 2.495 mm međuosovinskog rastojanja što garantuje sasvim dosta prostora za ovako malo vozilo.

Ono što nas najviše zanima kod ovog modela, koji je naravno prepun najsavremenijih tehnoloških rešenja zaduženih za bezbednost, konekciju je svakako elektromotor i baterija.
Elektromotor pod haubom ovog "minija" isporučuje 184 KS- Obrtni moment je 270 nm i to garantuje "živahnost" ovog mališana upravo onakvu kakva se i očekuje od jednog "kupera".

Pročitajte još: Pogledajte koji je automobilski HIT stigao u Srbiju! (FOTO)

Baterija je litijum-jonska i ima kapacitet od 32,6 kilovat-časova. Punjenje je jako jednostavno i relativno brzo. Tako do 80 odsto kapaciteta baterije na "mini volboksu" treba 2,5 časova, a 35 minuta na brzom punjaču!

Ovaj "mini kuper SE" ne može da se postidi slavnih predaka sa klasičnim motorima. Do 60 kilometara na čas stiže za 3,9 sekundi" Do 100 kilometara na čas za 7,3 a ubrzava od 80 do 120 km na čas za sjajnih 4,6 sekundi! Maksimalna brzina je elektronski ograničena na 150 kilometara na čas.

Pročitajte još: Pogledajte zašto za ovaj automobil Nemačka svakom kupcu daje 9.480 EVRA! 

U proseku troši oko 15 kilovat-časova na 100 kilometara a domet sa jednim punjenjem je oko 270 kilometara.

"Mini" na struju se prodaje i na tržištu Srbije. Cena je 35.990 evra ali mu sleduje "popust" od 5.000 evra koliko iznosi subvencija države za električna vozila.   

                              Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas