Oglas
· · Komentari: 0
EPILEPSIJA

Izaziva ga STRES, javlja se u DETINJSTVU, ali OVA bolest može da se drži POD KONTROLOM

Na bolest najviše utiču malo sna i neredovno spavanje, kao i elektromagnetni aparati u sobi.

1599478677_Depositphotos_183867356_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

O epilepsiji se mnogo zna, ali i dalje nerado govori. Ko ima ovu bolest, u narodu poznatu i kao padavica, uglavnom je "obeležen", a najbliži strogo vode računa da porodična tajna ne bude otkrivena.

50 miliona ljudi
Od epilepsije u svetu boluje 50 miliona ljudi. Napadi su povezani sa gubitkom svesti, grčenjem tela, stezanjem vilica, obilnom pljuvačkom, pa čak i umokravanjem.  Bitno je osobu okrenuti na bok, bez nasilnog otvaranja usta i sačekati da napad prođe.

Pročitajte još: Volite čašu VINA više, ali i ZDRAVE NAPITKE! Evo kako jedno drugo može da ZALEČI

Epilepsija je hronični poremećaj moždane aktivnosti. Karakterišu je ponavljani napadi koji nastaju usled prekomernog električnog pražnjenja moždanih neurona, zbog čega neki ovo stanje nazivaju "moždana oluja".

Napadi su najčešći kod dece i adolescenata.

- Epileptični napadi i epilepsija imaju veću učestalost kod dece i adolescenata, jer kod više od polovine bolest počinje u detinjstvu, pri čemu veliki broj mališana svoju bolest nadvlada - kaže epileptolog mr med. sci Valentina Jakovljević iz beogradskog savetovališta Centra za epilepsije.

Bez grubog i nasilnog otvaranja usta Foto: Depozit

Bolest može da pojača neredovno spavanje, nedovoljno sna, prisustvo elektromagnetnih aparata u spavaćoj sobi, kao što su ruteri, kompjuter, mobilni telefon. Ali i ovo:

Epi napad nije epilepsija
Treba razlikovati epileptični napad kao prolazno stanje i epilepsiju kao bolest. Epileptični napad isprovocira stresna situacija, pad, povreda, alkoholo, sintetičke droge, dejstvo psihijatrijskih lekova, temperaturom. Napad može da se javi, a da ne pređe u bolest. Oko sedam odsto osoba na planeti tokom života doživi jedan takozvani tranzitorni epi-napad.
  • Satnica za lekove mora strogo da se poštuje
  • Najvažnija je odspavati od 6 do 8 sati
  • Važno je jesti tri puta dnevno i obavezno voće
  • Lagana šetnja, laka rekreacija je neophodna
    Okdiač je izražena briga za budućnost - stres.

    Okidači za pogoršanje su i stres, napetost i izražena briga za budućnost, strah zbog nepoznanice kako će se bolest ponašati u budućnosti.

Opšte stanje mogu da pogoršaju i učestali padovi i povrede glave. Kod žena na pogoršanje bolesti ponekad može da utiče hormonska neravnoteža i period pred menstrualni ciklus, ali i svetlosni brzi frekventni talasi.

Pročitajte još: Posle osam godina pokušaja, jedinstvenom METODOM ZATRUDNELA žena iz Kragujevca

- Zbog straha od epileptičnog napada socijalno se izoluju, a  zaboravljaju da epilepsija nije razlog da se oboleli izbegavaju, pogotovo ako su im napadi terapijski dobro korigovani- zaključuje dr Jakovljević.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas