Oglas
· · Komentari: 0
KOŽA

Izgoreli ste? Zaboravite JOGURT, stavite VOĆE i POVRĆE na kožu

Bez obzira što niste otišli na more možete izgoreti. Evo prve pomoći od prirodnih smesa!

1594799664_izgorela.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Kada se koža zacrveni i počne da pecka, postane bolna i zategnuta, neprijatnosti se umnogome mogu ublažiti primenom jednostavnih recepata. Posebno je opasno kada izgori koža detetu do četiri godine, jer su epidemiološke studije pokazale da se u tom slučaju mogućnost oboljevanja od melanoma povećava deset puta.

Zategnutost, bol i toplotu koju osećate na mestu opekotine najbolje ćete ublažiti stalnom hidratacijom kože. Međutim, ako je opekotina teža, ne smeju se koristiti nikakve masnoće jer mogu izazvati infekciju.

Kupanje sapunom isušuje i iritira kožu!

Kupanje sapunom može isušiti i iritirati izgorelu kožu. Preporučljivo je kupanje u što hladnijoj vodi. Voda se može postepeno rashlađivati, da bi se telo adaptiralo. Nakon kupanja, kožu treba blago tapkati čistim.

Losion od lubenice

Lubenica se leti često nađe na stolu, a ovaj moćni antioksidant umiruje kožu. Napravite losion od jednakih delova soka lubenice i soka krastavca i mažite njime izgorela mesta.

Za velike opekotine je dobra kaša, za lice krastavac

Kupka od zobene kaše

Napravite osvežavajuću kupku u kadi i dodajte dve do tri šoljice mlevene zobene kaše i sve dobro izmešajte. Sačekajte 10 minuta pa lezite sledećih 20 minuta do pola sata. Nakon kupke isperite kožu hladnijom vodom. Zobena kaša će umiriti kožu i ublažiti peckanje.

Pročitajte još: Sedam ČAROBNIH ČAJEVA koji mogu da zamene veštačku HORMONSKU TERAPIJU

Krastavac na kožu

Maska od krastavaca je efikasna za suvu kožu licajer  prirodno obnavljaju vlagu kože, krastavci su odlično rešenje i za opekotine od sunca. Hladan krastavac isecite na kolutove, a potom ih rasporedite po opečenoj koži. Neka odstoje 15-20 minuta, a onda ih zamenite novim, hladnijim kolutovima i ponovite.

Gel od aloe vere

Potrebno je da 12 mililitara gela aloae vere pomešati sa kašičicom jabukovog sirćeta i pola kašičice lavandinog ulja. Dodajte dve capsule vitamina E, pa smesu nanesiti na kožu. Bol će uz pomoć gela biti uspešno otklonjena, a regeneracija kože biće ubrzana.

Običan paradajz umiruje opečenu kožu.

Smesa sa paradajzom

Oljuštite paradajz, pa ga ispasirajte viljuškom da postane kašast. Smesu ohladite i nanesite na opekotine da odstoji pola sata.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće uklanja štetne bakterije s površine kože i omogućava koži da vrati pH ravnotežu narušenu isušivanjem. Pomešajte pola litre hladne vode i pola šoljice jabukovog sirćeta pa tom mešavinom namočite pamučnu pelenu i njome prekrijte opečene delove tela. Nakon 15 minuta, ponovo ponovite tretman.

Krompir skida temperaturu, a zeleni čaj je odličan za izgorelo lice.

Oblog od krompira

Krompir je poznat kao dobar prirodni lek koji skida  temperaturu. Ovvo povrće deluje i kao prirodni analgetik, odnosno prirodno sredstvo protiv bolova. Oljuštite krompir i nasecite ga na tanke kriške ili ga narendajte pa ga stavite na bolna mesta. Prekrijte sa tankim čaršavom ili pelenom pa ostanite tako bar 20 minuta.

Pročitajte još: Probali ste BOSILJAK, ali ne pomaže? Ovo je SMRT za KRVOPIJE!

Zeleni čaj

Istraživanja pokazuju da samo dve šolje zelenog čaja dnevno obezbeđuju dodatnu zaštitu od sunca. Ako vam pak izgori lice, natopite dve kesice zelenog čaja u hladnoj vodi pa ih stavite na oštećena mesta.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas