· · Komentara: 0
SAVETI

IZVOR ZDRAVLJA: Evo šta sve možete sa korom voća i povrća

Neko povrće može da se jede i sa korom, samo je bitno da je dobro operete. Na taj način ćete zadržati više hranljivih supstanci tog povrća.

1616069820_white-cabbage-4396795_1280.jpg
Foto: Pixabay

Većina ljudi redovno ljušti voće i povrće i koru baca u smeće. Na taj način prave veliku grešku, jer se upravo u tim delovima nalaze najhranljivije supstance. Bićete iznenađeni kada vidite šta zapravo odbacujete.

Ovo povrće i voće možete iskoristiti u potpunosti:

Brokoli

Svaki delić ovog povrća može da se iskoristi. Brokoli je bogat beta karotenom i antioksidansima, kao i folatom, i veoma je ukusan.

Pročitajte još: Jogurt za imunitet, mleko za mišiće, a znate li za šta je dobar sok od višnje?

Lišće šargarepe

Obično koristite šargarepu, a lišće bacite. Međutim, ne bi trebalo to da radite, jer ono sadrži mnogo puta veću količinu vitamina A od narandžastog dela. Možete da ga koristite za salatu.

Lubenica

Foto: Piksabej

Kora od lubenice može itekako da se iskoristi. Jednostavno je iseckajte, stavite u blender, dodajte sok od limuna i pomorandže i dobićete osvežavajuće piće. Možda niste znali, ali kora od lubenice je bogata vitaminom C i vitaminom B.

Pročitajte još: Evo koliko je suvo voće zaista zdravo

Krastavac

Dobro opran krastavac sa korom, može da se iseče za salatu, nema potrebe da ga ljuštite. Ukoliko ipak želite da oljuštite krastavac, koru nemojte bacati. Ona je bogata vitaminom K , koji je odličan za kosti. Koru možete iskoristiti i za lice kao masku.

Foto: Piksabej

Kora od pomorandže

U pomorandžinoj kori su pronađeni neverovatno hranljivi sastojci. Pogotovo onaj beli deo, koji ima gorak ukus. 

On sadrži herperidin, fitonutrient, koji smanjuje nivo holesterola u krvi, krvni pritisak, i upale. Samu koru možete koristiti za kolače, tako što ćete je izrendati u testo.

Pročitajte još: Prirodni MELEM: Kada bi znali šta sve leči SOK OD KROMPIRA, pili biste ga svakog dana (VIDEO)

Spoljni listovi kupusa

Ove listove najčešće bacate, jer su najoštećeniji. Možda nisu za jelo, ali za otoke i vene su odlični. 

Liske istucajte tučkom za meso, da bi pustile sok, stavite ih u frižider i pred spavanje stavite na otok. Rezultati su zaista neverovatni.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.