· · Komentari: 0
SALATE

Jedan komorač, a dve salate: Jednostavna, a zdrava hrana uz koju gubite kilograme

Na našim pijacama se sve češće može videti komorač od koji može biti dodatak jelima, ali i fantastična salata

Salata+Mimoza.jpg
Foto: A. M.

Komorač je kralj meditranske kuhinje, izuzetno je zdrav i pomaže kod problema sa stomakom. Takođe, veruje se da je savršena namirnica za one koji žele da izgube neki kilogram.

Pročitajte još: Jak doručak doprinosi smanjenju kilograma, ali to nisu jedine blagodeti ovog pravila

Da bi se napravila salata od komorača dovoljno je kupiti samo jedan koren ove biljke, jer može da se kombinuje sa bezbroj namirnica. U Italiji se često jede uz ribu ili kuvana jaja. Od komorača može da se napravi i potaž, ali je daleko zdraviji kada se jede svež.

Sicilijanska salata sa pomorandžama

Ovo je osvežavajuća salata koja se može jesti kao kompletan obrok i odlično je rešenje za dijetu, jer pomorandže daju slast i "ubijaju" želju za slatkim.

Komorač se seče na trake
Foto: A. M.

Sastojci:

  • 1 manji komorač
  • 1 pomorandža
  • šaka suvog grožđa/brusnica
  • šaka oraha/badema/lešnika
  • maslinovo ulje
  • balzamiko sirće
  • po želji susam

Priprema:

Koren komorača se očisti, opere i iseče na trake. Pomorandža se očisti i iseče na kockice. Orasi ili bademi se usitne i dodaju komoraču i pomorandži. Ubace se suvo grožđe i brusnice. Sve se promeša. Na vrh može da se sipa prstohvat susama.

Salata se začini maslinovim uljem i balzamiko sirćetom i spremna je jelo.

Pročitajte još: Ovaj kolač se pravi za 7 minuta i košta 70 dinara

Salata sa pavlakom

Ova salata je pravi obrok, jer lako zasiti. Odlična je kao večera. Međutim, može da se jede i uz ostale obroke, a naročito uz pečeno meso.

Pomorandža i komorač
Foto: A. M.

Sastojci:

  • 1 manji komorač
  • 1 jabuka
  • 1 kašika pavlake
  • 1 kašika jogurta
  • prstohvat soli
  • malo bibera
  • maslinovo ulje
  • po želji kuvano jaje

Komorač se opere, očsiti i iseče na trake. Jabuka se opere, očisti i iseče u kockice. Jabuka i komorač se pomešaju sa kašikom pavlake i jogurta. Salata se posoli i pobiberi po želji i izmeša.

Pročitajte još: Znate li kada palačinke treba okrenuti na drugu stranu? Otkrivena tajna iskusnih kuvara

Salata se na vrhu polije sa malo maslinovog ulja. Prema želji može da se očisti kuvano jaje, iseče na kriške i stavi na vrh.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.