· · Komentari: 0
interesantno

Jedan za kupus salatu, drugi odličan uz tropsko voće... Šta sve niste znali o ZAČINIMA?

Pored odabira kvalitetnih namirnica, veliku ulogu igraju i začini, o kojima će danas biti reči.

1610476231_Depositphotos_12777406_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Sve što je dobro znati u vezi sa najčešće korišćenim egzotičnim, domaćim, slatkim, kiselkastim i ljutim dodacima u svežem obliku ili u prahu.

Lovorov list

Muskatni oraščić
Kako je reč o intenzivnom začinu, treba ga koristiti umereno. Može da stoji dugo, ali u slučaju da primetite crne tačkice po njemu, najbolje bi bilo da ga odmah bacite. Nezamenljiv je u pripremi bešamel sosa, raviola i tortelina, a može se dodati i u filove za torte.

Ovaj veoma zastupljen začin gaji se tokom cele godine, a odlično se slaže sa povrćem, mesom i ribom. Ukoliko ga, pak, dodate u čokoladni ganaš, on će poprimiti neobičan aromatični ukus.

Pročitajte još: SVILEN i ukusan: Tajna SAVRŠENOG krompir pirea

Zvezdasti anis

NJegov latinski naziv illicium, znači očaranost, a nota mu je slatkasta, nalik sladiću. Zbog svog karakterističnog oblika, posebno je zanimljiv u vreme praznika. Važno je napomenuti da se koristi u celini, mleven, ali ne i u komadima.

Foto: Deposit

Cimet

Topao i aromatičan, cimet jelu daje željenu slatkoću. Poznato je da ga dodajemo u slatkiše, ali ne zaboravite ni na slaniše. Naime, odličan je dodatak crvenom mesu i sosu od paradajza koji se služi uz tikvice.

Foto: Deposit

Đumbir

Karanfilić
Ovaj začin ne samo da prija nepcima, već ima i antiseptičko dejstvo. Najbolje je kada se koristi ceo, a ne mrvljen, jer tada ne gubi aromu. Takođe, dobro je dodati ga na početku pripreme, kako bi postepeno bogatio ukus jela.

Reč je o začinu koji spada u super hranu, a iako je prilično jakog i oporog ukusa, tokom kuvanja gubi na intenzitetu. Ukoliko se hranite zdravo, isprobajte ga u salati od bundeve i kupusa, a gurmanima predlažemo da masnoću svinjskog mesa ublaže upravo dodatkom male količine đumbira.

Pročitajte još: TIKOVI IZ KUHINJE: Postoji jednostavno rešenje da isečete luk BEZ SUZA

Šafran

Iako se ubraja u najskuplje začine, mala količina šafrana jelu daje boju i aromu. Odlično se kombinuje sa povrćem, pre svega šargarepom, prazilukom, šampinjonima, bundevom i spanaćem.

Foto: Deposit

Čili

NJegova primena razlikuje se u zavisnosti od zemlje, a za ljutinu je zadužen kapsaicin. Jači je mleveni nego onaj u svežem obliku, ali za svaki slučaj odstranite seme i dršku. Neobičan spoj nastaje kada malo čilija pospete po tropskom voću.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.