· · Komentari: 0
Pištolj B-T USV P

JEDINA “duga devetka” od lake legure na svetu (FOTO)

Švajcarski proizvođač odlučio je da konkuriše Gloku, ali umesto polimerskog rama izabrao je titanijumsku leguru

1593685184_B-T.jpg
B-T foto: D. Šaponjić

Iako je B-T firma prvenstveno poznata po dalekometnim puškama pre dve godine odlučili su da zakorače na tržište kratkocevnog oružja. U Nirnbergu su predstavili svoj pištolj sa unutrašnjim udaračem. 

Pročitajte još: "Ružno pače" u novom ruhu

Savršena ergonomija olakšava rukovanje, foto: D. Šaponjić

Formalni kraj proizvodnje legendarnog pištolja Sfinks i bankrot kompanije očigledno ne znači da se ovo oružje neće više pojavljivati u ponudi. Klasični pištolji se već nude pod novim imenom Feniks, a B-T je izložio svoju verziju označenu kao model USV P u kalibru 9 mm Para. Iako se konstrukciono u najvećoj meri oslanja na modifikovanu platformu "Češke Zbrojovke" USV P je jedinstven, jer je zasad jedini pištolj ovog kalibra sa velikim kapacitetom i unutrašnjim udaračem, koji ima ram od lake legure, a ne od polimera.

Uglasti izgled, foto: D. Šaponjić

Nismo sigurni u kojoj meri to predstavlja realnu prednost (i da li je to uopšte prednost), ali je svakako kuriozitet u oblasti gde Glok i njegovi klonovi apsolutno dominiraju. Švajcarci očigledno ciljaju na još uvek brojnu populaciju tradicionalista, koji radije biraju metal umesto plastike, makar i nauštrb veće cene, mase i nešto zahtevnijeg održavanja.

Službeno oružje takmičarske preciznosti

 

Očigledna sličnost sa porodicom Sfinks pištolja, foto: D. Šaponjić

Novi B-T pištolj ima prepoznatljivu, uglastu siluetu koja uveliko podseća na Sfinks-3000, ali bez repa udarača na zadnjoj strani navlake. Oblik i dimenzije rukohvata dopuštaju savršen hvat, bez obzira na veličinu šake strelca. Najveća širina pištolja je prihvatljivih 35 mm, ali mereno preko obostranih komandi ustavljača navlake. U suštini, bitnija vrednost je obim rukohvata u zoni okidača. Sa zadnje strane je izmenjiv obuhvatni gumeni insert, koji objedinjuje stranice drške i zadnji deo rukohvata, pa svako može da nađe odgovarajući format za sebe.

 Precizno uklopljene površine, foto: D. Šaponjić

Izrada i uklapanje delova uz minimalne tolerancije su očekivane za proizvođača koji najveći deo svoje produkcije isporučuje specijalnim jedinicama širom sveta. Zagarantovana preciznost od 30 mm na daljini od 25 metara u praksi je često i bolja, što službeni pištolj sa cevi dugom 112 mm stavlja rame uz rame sa takmičarskim oružjem. Pritom, zagarantovan životni vek cevi je 75.000 ispaljenih metaka! Masa od 960 grama uključuje i prazan okvir kapaciteta 17 metaka, a na raspolaganju su još i verzije sa kapacitetom od 10, 19 i 30 komada.

Odlično okidanje

Pravi format za službeno oružje, foto: D. Šaponjić

Dugme za izbacivanje okvira može da se premesti sa leve na desnu stranu. U prednjem delu rama je Pikatini šina za montažu taktičke svetiljke sa laserskim obeleživačem, a poluga za rasklapanje ima neuobičajeno velike dimenzije i čudan, trouglast oblik. Okidač sa integrisanom polugom osigurača (poput Gloka) definitivno je najbolji od svih strike-fired (sa unutrašnjim udaračem) pištolja, koje sam do sada imao prilike da isprobam. Niskoprofilna navlaka je radi sigurnije manipulacije dobila nareckane površine za repetiranje i u prednjem delu kao i odlične široke, jasno vidljive borbene nišane.

Pročitajte još: Da li montaže za optički nišan moraju da budu skuplje od prosečnog karabina?

Rasklopljen na osnovne delove, foto: D. Šaponjić

Iskreni sam obožavalac starih modela Sfinks pištolja i smatram da na njima ništa nije trebalo menjati. Ipak, ako je to već bilo neophodno, B-T je napravio do sada najbolji prelaz na strike-fired model. Očekivano cena je veća nego kod Gloka.

Dragan Šaponjić

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.