· · Komentari: 0
VOĆE

Jedite DVA meseca po 12 ŠLJIVA dnevno: SMRŠAĆETE i biti zdravi kao DREN

Prepuna je vitamina, jača kosti, sadrži vlakna, niskokalorična je i fantastična za krvni pritisak.

1598954913_sljiva.jpg
Foto: Piksabej

Šljive imaju moć da jačaju kosti, smanjuju rizik od obolevanja od raka debelog creva, a konzumacija 12 šljiva prosečne veličine na dan tokom dva meseca snižava nivo lošeg holesterola.

Pročitajte još: Tako OBIČNE i tako LEKOVITE: 4 POTCENJENE namirnice koja TREBA jesti

Antioksidansi kojima obiluju šljive uništavaju slobodne radikale koji mogu da dovedu do oksidacije holesterola, koja znatno povećava rizik od moždanog udara ili visokog holesterola.

Dobre su i sušene.
Jedno istraživanje je pokazalo i da će se konzumacijom oko 100 grama suvih šljiva na dan u periodu od tri meseca znatno povećati markeri u krvi koji pokazuju povećanje gustoće kostiju.
Sadrži vitamine, niskokalorična je i odlična za krvni pritisak.

Sveža šljiva sadrži i značajne količine vitamina C, vitamin B6, bakar, vitamine B2, B3, K, kao i magnezijum, gvožđe, kalcijum i čak 240 mg na 100 g kalijuma. Kalijum u šljivama ima dobar uticaj na krvni pritisak, kao i na zdravlje srca. Ovaj element pobrinuće se da ne dođe do koagulacije trombocita koja je "zaslužna" za aterosklerozu i druge bolesti srca.

Pročitajte još: Na teritoriji Srbije, još od seobe Slovena: Podmlađuje i SPREČAVA RAK - njeno veličanstvo KRUŠKA

Šljiva obiluje i vlaknima, a uz sve to je niskokalorična. Zato su šljive dobar izbor u slučaju otežanog pražnjenja. Dihidroksifenil izatin je jedan od sastojaka šljive, zbog kojeg, između ostalih, ovo voće ima laksativni učinak.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.