Oglas
· · Komentari: 0
Skupoceni kip-lauf Šeiring Ferlah

Jednometka za cara i gospodu (FOTO)

Laka, spretna, kratka puška, pogodna je za sve vrste evropskih lovova

1607890714_kip-lauf.jpg
kip-lauf - foto: Vlada Mitrović
Oglas

U Ferlahu i šire – u Austriji, od nekadašnjih šezdeset i više puškara, proizvođača skupog ručno rađenog oružja, ostalo je tek desetak. U igri su još uvek Johan Fanzoj, Karl Hauptman, Ludvig Borovnik, Šeiring, Kurt Pric...  

Pročitajte još: Skladan mali karabin za šumski lov

Kip-lauf Šeiring u neuobičajenom kalibru .270 Vinčester, foto: Vlada Mitrović

Ferlaški kip-lauf koji smo pomno pregledali proizvela je poznata oružarska kuća Herbert Šeiring, već decenijama poznata po veoma kvalitetnim ručno rađenim skupim puškama, a posebno po izradi jednocevnih prelamajućih karabina – kip-laufa. 

Neobičan kalibar za prelamaču 

Prvo što upada u oči na ovoj Šeiring pušci je izbor kalibra. Reč je o izvrsnom metku .270 Vinčester. Ovo je dobar metak, ali je namenjen za višemetne, repetirajuće ili poluautomatske karabine. Čaura na dnu nema ivicu (rim ili rund), te samim tim nije najbolji izbor za puške prelamajuće cevi. No, to je izbor prvog vlasnika, naručioca ove puške. 

U otvor na produžetku cevi ulazi konični trn tilt bloka, foto: Vlada Mitrović

Dužina cele puške iznosi 385 mm, a rastojanje od obarača do kraja kundaka 365 mm. Težina puške sa montiranim optičkim nišanom je 3600 grama, a bez njega samo 2950 g. 

Šeiringova konstrukcija za prelamanje 

Na ovom kip-laufu ugrađena je omiljena Šeiringova konstrukcija za prelamanje i zabravljivanje cevi. Donja poluga (unter hebl) koja lučno prati oblik štitnika zatvarača, komanduje odbravljivanjem ključeva i prelamanjem cevi.

Glava puške (baskula) sa zabravljujućim tilt blokom, foto: Vlada Mitrović

Potiskivanjem kraja poluge nadole, unazad se povlači donja jednozuba ploča i izlazi iz zahvata donjeg Pardi ključa. Istovremeno se naginje unutrašnji tilt blok (tilt – nagib), pri čemu se iz zahvata oslobađaju još dve braveće tačke. Čeona horizontalna blokirana površina ispod ležišta metka i gornji konični braveći klin koji izlazi iz otvora smeštenog u produžetku cevi. 

Okrugli konusni klin prečnika baze 10 i vrha 9,5 mm, svojom visinom od 4 mm, ulazi u odgovarajući konusni otvor na produžetku cevi, koji je dubok 6 mm. Šeiringova konstrukcija tilt bloka s boka ima oblik velikog latiničnog slova L. Ovaj snažni veoma fino obrađen čelični tilt blok, prima na sebe sve sile i momente sila nastale opaljenjem metka, tako da glava puške (baskula) može biti veoma vitka. 
Najveća širina baskule je 33 mm.

Obarač sa ubrzicom i vijkom za podešavanje, a poluga za preklapanje puške prati štitnik obarača, foto: Vlada Mitrović

Smeštaj poluge za prelamanje i odbravljivanje cevi ispod obarača, ostavio je vrat kundaka slobodnim za ugradnju klasične mehaničke kočnice. Kada je kočnica na ovom mestu, zadržavamo sve navike stečene u lovu sačmaricom. 

Obarač sa šteherom 

Udarna grupa se nalazi u baskuli, napinje se prelamanjem cevi, a opaljuje sistemom obarača sa tipičnim austrijsko/nemačkim šteherom. Bez aktivirane ubrzice (štehera), sila potrebna za opaljenje na prednjem obaraču iznosi 2 daN, dok je sa šteherom samo 0,5 daN. Ugrađen je i sistem kojim se sve ovo može podesiti po želji lovca. 

Usta osmougaone cevi, foto: Vlada Mitrović

Cev je osmougaonog poprečnog preseka, urađena od bohler rasant čelika, koji je mnogim metalurzima širom sveta služio kao uzor pri stvaranju vrhunskih čelika za cevi oružja. U cevi je zavojnica sa šest početaka, koraka uvijanja 1:10 inča. Cev iznutra blista kao ogledalo, žlebovi su oštri, na mestu izlaska igle nema tragova otiska kapisle, ni brušenja ili naknadnog poliranja, što znači da puška nije mnogo korišćena. Prednji mehanički nišan ima okruglu mesinganu mušicu, zadnji je podesiv po pravcu, pomeranjem u lastinom repu i ima „V“ zarez.  

Ejektor za municiju bez donje ivice 

Kip-lauf rasklopljen na tri osnovna sklopa, radi održavanja, foto: Vlada Mitrović

Iako kalibar puške koristi metak bez donje ivice, ugrađen je ejektor koji ispaljenu čauru izbacuje na umerenu daljinu. Lučni zub ejektora, dužine 3,5 mm, upada u žleb na dnu čaure i sigurno je izbacuje do daljine 25-30 cm. Pucali smo tridesetak metaka i nije bilo nikakvih problema sa ejektorom čaura. 
Srebrnasta baskula je kovana od čelika.

Skrol uvijena cvetna gravura je nenametljiva, po mišljenju mnogih je primerenija od kitnjaste trodimenzionalne zlatom ukrašene gravure, koje često krase ferlaške puške. Kundak je od finog turskog oraha bogate teksture, ima bavarsku obrazinu sa dvostrukim naborima i Pahmajerov elastični amortizer trzaja. Umesto klasičnog čekeringa, urezana je takozvana riblja krljušt, najverovatnije po želji kupca. Potkov jabuke pištoljskog rukohvata nosi pločicu sa, zlatnom žicom urađenim inicijalima naručioca oružja. Potkundak se skida klasičnom Dili polugom sa donje strane. 

Skupocena montaža i odgovarajuća optika  

Zahvaljujući odlično urađenoj skupocenoj montaži optika se skida u jednom potezu, foto: Vlada Mitrović

Iako ima mehaničke nišane, ovaj skupi primerak oružja je opremljen kvalitetnim austrijskim optičkim nišanom Svarovski Z4i 3-12x50. Korišćena je skidajuća montaža Šuler Ajnhakmontaž, koja je teška za izradu i zato veom skupa. Samo ova montaža, njeno postavljanje i upucavanje u Ferlahu koštaju 1200 do 1500 evra. 

Proba na strelištu 

Kako je obližnje otvoreno strelište zbog redovnog gađanja Žandarmerije, bilo zauzeto, improvizovali smo probu u zatvorenom 25-metarskom strelištu. Pucali smo u nalepnicu za „krpljenje“ mete, sa naslona municijom PPU SP 8,4 g, početne brzine (V0) 930 m/s i E0 = 3641 J. Pucalo je više strelaca (trojica) i svi smo dobijali grupu od 3 metka na 25 m, prosečno prečnika 16 mm. To bi kada se preračuna, bilo 64 mm na 100 m. Potom smo više puta skidali i postavljali optički nišan i dobili grupu od pet metaka, prečnika 27 mm, što je na 100 m 108 mm.  

Tri pogotka na 25 metara (levo) i grupa od pet metaka na 25 m, posle više uzastopnih skidanja i postavljanja optike, foto: Vlada Mitrović

Sve ovo nije spektakularno, ali napominjem da je pucano samo jednom i to najjeftinijom vrstom municije na tržištu. Nama je bilo važno da utvrdimo da ova puška „drži“ grupu i sa vrelom cevi, kao i sa hladnom, kao i da na sliku pogodaka ne utiče skidanje i ponovljeno više puta montiranje optike. Ipak je ovo lovni kip-lauf, a ne sportska puška. 

Pročitajte još:  Uvek pri ruci dva brza metka (FOTO)

Proba na kratkom, zatvorenom strelištu, foto: Vlada Mitrović

Ima nas puno koji smatramo da je za lov dovoljan samo jedan metak. Car Franja Josif je lovio fanzojevim kip-laufom. Iako je i u njegovo doba postojala poluautomatska puška Štajer Manliher, on je ipak izabrao jednometku. 

msc Vlada Mitrović 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas