Oglas
· · Komentari: 0
BIOLOŠKI SAT

Kad priroda učini svoje, a pojavi se STRAH: 4 najčešća simptoma MENOPAUZE

Sve o najčešćim simptomima koji se javljaju kod žena između 50. i 55. godine, a znaci su menopauze

1615382158_8ca2bd3fef5a4321dc377b15b8c2e9c3fe00beb9.jpg
Foto: Depozit
Oglas

Kada biološki sat počinje da otkucava, a telo žene da se iz korena menja, javljaju se i prvi simptomi koji ukazuju na najveći ženski strah - menopauzu.

Menopauza (klimakterij) predstavlja kraj reproduktivne dobi žene.

Žena ulazi u menopauzu prolaskom najmanje godine dana od zadnje menstruacije. Prosečna dob ulaska u menopauzu je između 50. i 55. godine.

Menopauzu uzrokuju hormonalne promene. Jajnici sve manje funkcionišu, odnosno smanjuje se proizvodnja ženskih spolnih hormona estrogena i progestrogena.

Ovo je pokazatelj kao niz različitih simptoma koje žene često osećaju i pre ulaska u menopauzu. Već tada se smanjuje količina polnih hormona. To se razdoblje naziva perimenopauza i traje između 4 do 10 godina pre same menopauze.

S obzirom na to da je svaka žena različita, ne mora značiti da će sve imati iste simptome ili simptome istog intenziteta.

Ovo su 4 najčešća simptoma menopauze.

1. Valovi vrućine (valunzi)

Valunzi ili valovi vrućine su verovatno najpoznatiji i najčešći simptom menopauze. Iako se ne zna točan uzrok, prevladava mišljenje da nastaju širenjem krvnih žila koje nastaje smanjenjem proizvodnje estrogena.

U proseku, valovi vrućine traju između 1 do 5 minuta nekoliko puta dnevno.

Može ih se sprečiti ili ublažiti prirodnim putem (npr. pijenjem čaja od virka, oblačenjem prozračne, pamučne odeće, redovnom konzumacijom vode) ili uz pomoć hormonskog nadomesnog lečenja.

2. Smanjena seksualna želja (libido)

Smanjeni libido izaziva sram kod žena, ali se radi o čestoj pojavi uglavnom prouzrokovanom menopauzom. Istraživanja pokazuju da čak 80% žena u menopauzi imaju smanjen libido.

Naime, smanjena proizvodnja estrogena izaziva suvoću vagine što često uzrokuje bol pri seksualnom odnosu i razumljivo, manjak želje.

3. Promene raspoloženja

Uz menopauzu se ne vežu samo fizičke promene, već i one psihičke prirode. Česte su nenadane promene raspoloženja, pogotovo u negativnom smislu. Jedan čas smo tužne, a drugi nervozne i ljute na sve oko sebe.

Popraćene su i drugim psihičkim simptomima poput teskobe, brain foga (magle u mozgu) itd. Može ih uzrokovati smanjena proizvodnja estrogena, ali su često mešavina različitih okolnosti – od stresa, neispavanosti i životnog stila.

4. Nesanica

Ako uzmemo u obzir svakodnevnu izloženost stresu, promene raspoloženja, brigu zbog neispunjenog seksualnog života i napadaje valunga, nije čudo što žene u menopauzi često pate od nesanice (prema nekim istraživanjima – 60% žena).

Upravo zbog toga se za nesanicu, uz valunge, kaže da je jedan od najčešćih simptoma menopauze.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas