Oglas
· · Komentari: 0
ukus

Kada je najbolje POSOLITI HRANU: Pre ili posle kuvanja?

Donosimo vam kratak vodič u kome ćete, u zavisnosti od vrste hrane koju kuvate, dobiti odgovor kada treba da dodate so za savršen ukus.

1600420742_Depositphotos_42933327_s-2019.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Kuvanje može da predstavlja pravu nauku, posebno onima koji ne znaju da barataju začinima, a so je jedan od najvažnijih začina u svakoj kuhinji. Svaka namirnica razlikuje se sama po sebi i zato je važan individualan pristup tokom začinjavanja. Saznajte koje namirnice treba soliti pre jela, a koje tek kada je namirnica kuvana:

Pasulj - posle

Postoje nesuglasice oko toga kada se so dodaje u lonac prilikom kuvanja pasulja. Ako pitate nekog kuvara, reći će vam da su učeni da se so dodaje tek pri kraju kuvanja, kada pasulj već omekša. Navodno, ako se doda na početku kuvanja, pasulj može da ostane tvrd i treba će mu više vremena da bude gotov.

Foto: Deposit

Testenina- pre

Kada je u pitanju testenina, so je uvek potrebno dodati na početku, odnosno u lonac s vodom u kojem ćete kasnije kuvati testeninu. Testenina je teški skrob koji za vreme kuvanja upija određeni procentat vode kako bi omekšala. Za vreme kuvanja u slanoj vodi, testenina upija so s vodom, a rezultat je bolji ukus. Ako testeninu naknadno posolite, neće imati tako dobar ukus.

Pročitajte još: Kuvani KUKURUZ jedemo na ovaj način, ali JAPANSKA METODA je mnogo LAKŠA (VIDEO)

Pirinač - pre

Slično testenini, pirinač takođe solimo na početku kuvanja kako bi apsorbovali slanu vodu tokom termičke obrade. Razlika je u tome to što nam je za pirinač potrebna manja količina soli. Takođe, nakon kuvanja pirinač postaje smesa, i ako bismo so dodali tada, kristali soli će se neravnomerno zalepiti za nju zbog čega će svaki zalogaj imati drugačiji ukus.

Dinstani luk - pre ili posle

So izvlači vodu iz hrane. Kada je dodate povrću, omekša ga, pa je to potrebno uzeti u obzir pre kuvanja. Ako želite da luk bude zlatan i krckav, onda dodajete so na kraju prženja. Ako želite da bude gnjecav i mekan, onda na počektu, čim ga stavite u ulje. Tako neće potamneti i ostaće mekan.

Za pirinač je potrebna mala količina soli.

Dinstane pečurke - posle

Foto: Deposit

Tajna ukusnih pečuraka u kuvanju je u dovoljno visokoj temperaturi, s tačno određenom količinom ulja koja je potrebna i malo soli na kraju kuvanja. Pečurke su bogate vodom, pa ako ih posolite na početku, prerano će otpustiti sve svoje ukusne sokove, pa će se smežurati i postati gumene. Zato ih uvek solite na kraju termičke obrade.

Pročitajte još: Da li ste čuli za JAPANSKU VODU? Možete je napraviti kod kuće, a ovo su njene PREDNOSTI

Meso - pre

Meso uvek solite pre početka pečenja. Za vreme pečenja na šporetu, roštilju ili u rerni, sirovo meso se skuplja i tek kasnije upija sve ukuse. Posolimo li sirovo meso pre pečenja (i dodamo uobičajene začine), ono će puno bolje upiti začine i biće ukusnije.

Krompir - i pre i posle

Sirovi krompir upija so više nego bilo koja druga namirnica, zato se često preporučuje da ga ubacite u jelo koje smo presolili kako bi izvukao višak. Prilikom kuvanja krompira, pola količine soli koja piše u receptu dodajte odmah u lonac s vodom kako bi kuvanjem upio slanu vodu. Preostali deo soli dodajte nakon što je krompir kuvan.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas