Oglas
· · Komentari: 0
PROMENE

Kada je oscilacija TEŽINE normalna i kako da pratite promene

Nije svaka promena u kilaži razlog za brigu.

1608487319_Depositphotos_80137930_s-2019.jpg
Foto: Depozit
Oglas

Dnevno variranje težine je normalna stvar. Ako se broj na vagi povećava ili smanjuje iz dana u dan ne znači da ste na pogrešnom putu ka gubitku kilograma.

Većina nas ne može za dan-dva da pojede toliko hrane da bi dobila pet ili deset kilograma. Međutim, ako primetite dramatičan skok na vagi - velika je verovatnoća da je to možda zbog vode, kaže dr Anita Petruzeli.

Pročitajte još: Doktor Đorđe sa VMA otkriva: Šta čeka ljude koji su preležali KORONU

- Hrana, tečnost, mokrenje, stolica i vežbanje mogu da utiču na sastav vode u vašem telu, a samim tim i na težinu. Na primer, hrana sa visokim procentom ugljenih hidrata i soli može da dovede do zadržavanja vode i povećanju kilograma. Vežbanje, sa druge strane, može da prouzrokuje gubitak vode i kilograma - objašnjava dr Anita.

Doktorka savetuje da se ne treba previše brinuti ukoliko primetite variranje težine u toku dana.

Debljanje zbog osiclacije vode vratiće se u normalu kroz dan-dva, kada nastavite sa vežbanjem ili kada počnete sa zdravom ishranom - kaže dr Petruzeli. 

Pročitajte još: Tri sastojka čine recept za zdravlje disajnih puteva: Nutricionista Todorović otkriva

Međutim, ako se vratiti u svakodnevnu rutinu i ako se posle nedelju dana kilogrami povećavaju, onda uzrok može da bude nešto drugo.

Ako vaga pokaže skok od sedam kilograma za kratak period, alkohol može da bude jedan od uzroka.

Pročitajte još: Pet jednostavnih SAVETA koji će vam pomoći da izbegnete PREJEDANJE u toku praznika

- Alkohol podstiče apetiti i uništava samokontrolu u pogledu količine hrane koju jedete. Osim ishrane i neki lekovi i zdravstvena stanja mogu da utiču na prometu težine - dodaje dr Anita.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas